Здравословните ползи от Омега-3, 6, 7, 9 ЕМК

Източници на един от видовете Омега МК

Когато са били открити за първи път през 1923г., те са били определени като вид витамин – витамин F, преди да бъдат по-добре квалифицирани като мазнини през 1929 година. Омега мастните киселини се наричат есенциални, тъй като човешкото тяло не може да ги синтезира от други неесенциални вещества, а те играят важни роли в редица биохимични процеси.Много е важно да се разбере: за да принесат някаква полза за тялото мастните киселини в храната трябва да се преработят, преди да се оползотворят. Метаболизмът, т.е. преработката на омега-3 и омега-6 мастните киселини е в основата на много важни процеси в тялото. Както обясних, стига се до производството на хормоноподобни вещества, наречени ейказаноиди и предхождащите ги простагландини. Това са сигнални молекули, които контролират едни от най-сложните процеси в организма.

За да принесат някаква полза за тялото, обаче, мастните киселини в храната трябва да се преработят, преди да се оползотворят.

Те са “информатори” за централната нервна система: контролират имунните реакции при възпаления, наранявания и др., укрепват съдовете, нормализират нивата на триглициридите и холестерола в кръвта, като така намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, ускоряват обмяната на веществата в състояние на покой. И да не забравя още – нали помним, че “работят” в тялото само ензимите!!!Т.е. – за да се преработят МК от именно тази омега група – независимо от кой вид са, работят едни и същи ензими!!! Които, за да “бачкат” имат нужда от едни и същи материали!!! И това ако не е изтощаване на жлезите!

Източници на толкова рекламираните Омега 3

По-подробно за прехвалените Омега-3

Съществуват над 10 различни вида омега-3 мастни киселини, но най-важните, обособени в група заради двойната си въглеродна връзка на позиция 3 (омега 3) в молекулярната им структура, са три:
Алфалиноленова киселина (АЛК / ALA);
Ейкозапентанова киселина (ЕПК / EPA);
Докозахексанова киселина (ДХК / DHA).

АЛК (ALA) има нужда да се превърне в по-използваема, в “активна форма” на ЕПК (EPA) и ДХК (DHA), но този процес на преобразуване позволява само на малка част от алфа линоленичната киселина (ALA), да стане използваема ЕПК, а дори още по-малък процент остава за ДХК. Преобразуването, което е необходимо да се осъществи, зависи до голяма степен от наличието във всекидневното меню на доста минерали – УСВОИМИ, да отбележа! – като мед, калций, цинк, магнезий, желязо, витамините B6 и B7. И в случай, че не приемате тези хранителни вещества чрез диетата си или чрез суплементиране (хранителни добавки), ефективността на преобразуването ще бъде по-малък!.

Мазните риби и водораслите са най-богатите източници на най-качествените ЕПК (EPA) и ДХК (DHA) омега-3 мастни киселини

Важен факт е, че алфалиноленовата киселина(АЛК), която не успее да се преобразува успешно, се складира за използване като енергия от организма (да се разбира, ЧЕ СЕ СКЛАДИРА КАТО МАЗНИНИ в тялото). И да подчертая, че ейкозапентанова киселина (ЕПК) и докозахексанова киселина (ДХК) имат в пъти по-висока физиологична сила на въздействие в сравнение с алфалиноленовата киселина(АЛК).

Мазните риби и водораслите са най-богатите източници на най-качествените ЕПК (EPA) и ДХК (DHA) омега-3 мастни киселини. Най-големи количества могат да бъдат намерени в скумрията,скаридите, херингата, сьомгата, сардините, в рибата-тон и, естествено, във водораслите. Защото рибите, всъщност, си набавят МК именно хранейки се с водорасли.

И какво да правят вегетарианците и веганите? Те може и да могат да си набавят омега-3 мастни киселини, но няма да могат да се възползват от силата на ЕПК (EPA) и ДХК (DHA) – причината за това е, че омега 3 киселините, които се намират в растителните източници, са предимно ALA (aлфа липоева киселина), които, както споменах, имат нужда да се преобразуват в тялото ни, за да са достъпни за използване.

растителни източници, за които се твърди, че са богати на омега-3

Има и растителни източници, за които се твърди, че са богати на омега-3: ядките, семената от чиа, лененото семе и лененото масло, семената от коноп, спанакът, соята. Но почвата вече е толкова увредена, че това си остава само твърдение. “Лененото семе бързо замени рибеното масло, защото съдържа омега-3 мастни киселини. Но лененото семе не съдържа омега-3 мастните киселини, от които се нуждае тялото ви. Вие се нуждаете от следните форми на омега-3 мастни киселини – еикозапентаеновата киселина – EPA и докозахексаеновата киселина – DHA, които поддържат доброто функциониране на тялото. Какво количество EPA и DHA има в лененото семе? Никакво. Онова, което лененото семе съдържа, е алфа-линоленова киселина, която трябва да бъде преработена в EPA и DHA, за да е полезна за тялото”. Цитатът е от д-р Ал Сиърс – известният американски специалист по антиейджинг.  Мисли, драги ми читателю!

Дано знаете поне приблизително количеството омега-6 мастни киселини, което ядете

Омега-6 мастните киселини са група от осем полиненаситени мастни киселини,но най-важни за храненето при човека са четири от тях, обособени в група заради двойната въглеродна връзка на позиция 6 (омега 6) в молекулярната си структура. Наричат се
Гама-линоленична киселина (ГЛК / GLA)
Линолеична (линолова) киселина (ЛК / LA)
Арахидонова киселина (АрК / АrА)
Дихомо-гама-линоленична киселина (ДГЛК / DGLA)

Добрите количества омега-6 мастни киселини в природата се намират в суровите ядки и семена, месо, яйца, мляко и млечни продукти. Но в съвремието си ние се храним с растителни масла от соя, царевица, шафран, слънчоглед, фъстък, памук. Забележи, драги ми читателю – тези масла се използват обикновено в преработени храни, защото са евтини. Използват се и след дълбоко пържене – два факта, които могат да направят дадена храна, меко казано, нездравословна. Защото тези продукти често съдържат и откровенни генно-модифицирани съставки.

В днешните приети хранителни норми, съотношението между омега 6 и омега 3 достига до 20:1 в някои страни, докато за здравословно се приема съотношение което варира между 1:1 и 4:1. Основната причина за превеса на омега 6 ЕМК във формулата е обилното им присъствие в растителните масла, които използваме. Всеки, който се вълнува от здраве, би следвало да набляга на непреработени храни и такива, съдържащи омега-3 мастни киселини. или да ги набавя отвън от доказан източник. Такива хора са изложени на по-малък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и други сериозни здравословни състояния.

Учените наскоро разкриха специфичен вид омега-7 мастни киселини, наречен палмитолеинова киселина. Кое е толкова изключителното относно конкретно тази омега-7 мастна киселина? Тя е мощно решение за много от основните фактори, причиняващи метаболитен синдром. За постигането на този подвиг биха били необходими множество лекарства с потенциални опасни странични ефекти. Омега-7 палмитолеиновата киселина може безопасно да направи всичко това за нищожна частица от цената им. Омега-7 снижава риска от диабет тип 2, предпазва от натрупването на атеросклеротична плака, повишава полезния HDL холестерол и снижава маркера за възпаление, наречен С-реактивен протеин, който се свързва с повишен риск от инфаркт, инсулт и рак.

Омега-7 се среща рядко в растителното царство

Какво представлява палмитолеиновата киселина?

За разлика от по-добре познатите полиненаситени омега-3 мастни киселини, омега-7 мастните киселини са мононенаситени мазнини. И докато омега-3 мастните киселини са полезни в голяма степен, защото участват в противовъзпалителни молекули, омега-7 мастните киселини имат напълно различен механизъм на действие. Омега-7 мастните киселини функционират като сигнализиращи молекули, които улесняват комуникацията между мастните и мускулните тъкани в тялото.

Тази конкретна сигнализираща функция квалифицира омега-7 мастните киселини като уникален липокин—хормоноподобна молекула, която свързва отдалечени тъкани в тялото, за да подсигури оптимално използване и складиране на енергията.

Именно това позволява на омега-7 да има широко обхватно въздействие върху редица различни фактори на метаболитния синдром.

Поглъщането на само мъничко количество омега-7 има дълбоко въздействие върху реагирането на тялото на приема на енергия, складирането и използването на мазнините, които всичките са извън баланс при метаболитен синдром. Омега-7 потиска производството на нови мастни молекули, особено производството на онези мазнини, които увреждат тъканите и повишават сърдечносъдовия риск.

При Омега 9 мастните киселини, които са група от пет ненаситени мастни киселини, най-важни за храненето при човека са две:

Олеинова киселина (ОК / ОА)
Еруцинова киселина (ЕК / ЕО)

Омега-9 мастните киселини са есенциални само в известна степен – те могат да бъдат произведени от омега 3 и омега 6 ЕМК. Когато нивото на омега-3 и омега-6 в организма е ниско и балансирано, може да се говори за есенциалност на омега-9 ЕМК. Омега-9 мастните киселини имат високо съдържание на мононенаситени мазнини (70%+), докато омега-3 и омега-6 се причисляват към групата на полиненаситените. За допълнително пояснение е редно да се отбележи, че омега-3, 6 и 9 мастни киселини спадат в категорията на ненаситените мазнини, за разлика от наситените (месо, млечни продукти и други).

Омега-9 мастни киселини могат да бъдат открити натурално в маслините, авокадо, орехи, кашу, бадеми, лешници, макадамия, шам-фъстък и в растителни масла като зехтин, рапично олио, чиа. В хранителните добавки се влага основно олеинова киселина, заради доказаният й предпазващ сърцето ефект. Нещо любопитно: като част от зехтина (55-80% от масата му) олеиновата мастна киселина няма широко потвърдена граница на прием.

Най-общо омега-9 ЕМК имат следните функции:

намаляват нивата на холестерола и така предпазват от сърдечно-съдови заболявания;
намаляват риска от поява и забавят развитието на атеросклероза;
намаляват инсулиновото съпротивление, с което повишават продуктивността в използването на глюкозата;
подобряват имунните функции;
подпомагат синтеза на миелин (вещество, покриващо проводящите информация участъци на нервните клетки);
имат благоприятно въздействие в борбата с определени видове рак.

За завършек ще повторя – АкваСорс Комплекс „Течно злато“ (Liquid gold complex)е уникална формула на достъпни и бионалични омега 3, 6, 7, 9 есенциални мастни киселини, от богати на ЕРА и DHA-масла, на гамалиноленова киселина GLA и линолова LA, добити от водорасли и растителни източници. Това е правилното решение!

И накрая: “Зелени храни” не предлага методи за лечение. Предлага информация за превенция. Съдържанието на сайта е чисто информативно и по никакъв начин не заменя консултацията с лекар. Според българското законодателство, само медицински лица имат право да лекуват! “Зелени храни” не носи никаква отговорност за предприети действия, въз основа на публикувано в сайта съдържание.

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар