Здравето зависи от начина на живот

Внимание!

Хапче за всичко?

Забелязал ли си, драги ми читателю, че по улицата по-често можеш да видиш аптека, магазин за алкохол и цигари или парфюмерия, отколкото магазин за органична и чиста храна. Или книжарница, например. Остава впечатлението, че сме болна, пушеща и пиеща нация, която се разкрасява, но в никакъв случай НЕ Е ЗДРАВА! Малцина от нас се замислят КОЙ точно формира общественото съзнание в областта на медицината! Кои представители имат интерес и определят развитието на медицината, осъществяват цензурата, налагат табу върху алтернативата и здравната профилактика? Дискредитират или премълчават неизгодната от гледна точка на тяхната лична печалба потребителска здравна култура и осведоменост. Разбира се – правилно назначените лекарства в много случаи творят чудеса, особено в острите стадии на заболяванията.

Здравето зависи от начина на живот, храненето, генетиката и средата

Здравето зависи от начина на живот, храненето, генетиката и средата

Добре е, обаче, да не забравяме, че Световната здравна организация преди двайсетина години изнесе данни, че медицинската помощ въздейства върху човешкото здраве в предела на едва 10 – ДЕСЕТ! – ПРОЦЕНТА! Всичко останало се обуславя от начина на живот, храненето, генетиката и средата. Учудващо е, че от средствата за здравно осигуряване почти нищо не се отделя за ПРОФИЛАКТИКА и УКРЕПВАНЕ НА ЗДРАВЕТО!А именно това би помогнало на огромна част от населението, намалявайки страданията и удължавайки качествения живот без болести.

Лекарствата с рецепта могат да играят важна роля в началните стадии на всяка болест, защото помагат за потискане на най-лошите симптоми като болка и неразположение. Но те са краткосрочно средство и винаги трябва да се издирват скритите причини за състоянието. След толкова години ние – като човечество – продължаваме да търсим дори едно-единствено лекарство – освен антибиотиците, което действително лекува нещо.

Внимавай! Това не е храна!

Внимавай! Това не е храна!

Медикаментите не лекуват нищо; те просто правят живота поносим – докато същевременно ни поставят под изключително реалната заплаха от химическа верижна реакция, която предизвиква цял куп странични ефекти. Независимо от уверенията на фармацевтичната промишленост, че лекарствата са в състояние да се насочват към определени рецептори в тялото с точността на лазер, истината е, че много несвързани системи имат идентични рецептори – поради което препаратите неизменно засягат безразборно части от тялото и причиняват странични ефекти.

Съществува по-добро алтернативно решение на практика за всеки здравен проблем с изключение на спешната помощ, където ортодоксалната медицина заслужава признание и няма конкуренция. Ако ви прострелят, намушкат или прегазят, или пък получите инфаркт или инсулт – тогава модерната западна медицина е просто несравнима за оказване на помощ. Всъщност, тя е единствения изход!

Но се замисли, преди да стигнеш до момент, в който НАИСТИНА да ти е необходимо лекарство! Ето няколко съвета:

За повечето хронични заболявания се смята, че са резултат от нарушен алкално-киселинен баланс. Затова – стреми се да алкализираш организма си. И когато намериш по-добър алкализиращ източник от биогенните суперхрани – моля те, обади ми се! Отвори ми очите, но отсега да знаеш – КОПРИВАТА И МАГДАНОЗЪТ НЕ СА В ТАЗИ ГРУПА!

По-скъпи, но и по-полезни

По-скъпи, но и по-полезни

Винаги, когато е възможно, яж и пий само органични продукти. Вярно е, че са по-скъпи и срокът им на годност е по-малък, тъй като не са натъпкани с пестициди и консерванти. Но поне ще знаеш, че получаваш повече хранителна стойност за парите си.

Балансирай правилно омега МК. Равновесието в тази група е не по-малко важно от киселинно-алкалния баланс. За тази група съединения, играещи роля при травмите и болестите, има информация тук, тук и най-важно – тук. Стандартната западна диета предизвиква дисбаланс на въпросните есенциални мастни киселини.

Като просто практическо правило не консумирай нищо, което не идва директно от природата. Въздържай се от всичко, което е бяло, когато би трябвало да е кафяво, замразено, когато би трябвало да е прясно, или натъпкано с консерванти, овкусители, изкуствени подсладители и други “полезни” добавени химикали, вместо да е натурално. Накратко казано, ако е минало през преработвателен завод, не го купувай и в никакъв случай не го яж. Както вече съм цитирала  американския писател-журналист и радетел за здравословно хранене Майкъл Полен: „Ако е расло сред природата, а не е направено в завод, то тогава можете да го използвате в кухнята си.  Ако е растение, яжте го. Ако е произведено в завод, изхвърлете го!“.

Попълвай запасите си от витамин D

Попълвай запасите си от витамин D

Набавяй си достатъчно витамин D. За него съм писала тук и тук, но отново ще заостря вниманието ти – едва наскоро учените започнаха да осъзнават жизнената важност на този витамин за нашето общо и особено психично здраве. Най-изобилният му източник, естествено, е слънцето, но ние сме толкова наплашени от рака на кожата, че около една трета от хората имат дефицит на витамин D. От съществено значение е да се излагаш поне по 15 минути дневно на слънчева светлина през летните месеци. И въпреки че не е добре да изгаряш, няма страшно кожата ти малко да се зачерви. Попълвай запасите си от витамин D с хранителни добавки или храни, за които се твърди, че все още го доставят.

Не забравяй, драги ми читателю,  да се движиш. Ходенето по 30 минути на ден добавя 2,2 години живот!  Хапче “движение” дори и фармацевтиката не може да измисли! Да пиеш вода всеки ден. Предмет на спорове е точно колко, но се вслушвай внимателно в тялото си – то ще ти каже кога и по колко да пиеш. Използвай качествен филтър, за да отстраниш всички химикали, тежки метали, паразити и флуор – или купувай минерална вода, за предпочитане в стъклени бутилки, защото пластмасовите изпускат токсини.

Отново ще цитирам Русо: „Хората се заблуждават, не защото не знаят, а защото си въобразяват, че знаят“.

И накрая: “Зелени храни” не предлага методи за лечение. Предлага информация за превенция. Съдържанието на сайта е чисто информативно и по никакъв начин не заменя консултацията с лекар

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар