Защо са важни есенциалните мастни киселини

Само източниците на ЕМК в зелено са полезни!

Само източниците на ЕМК в зелено са полезни!

Мазнините са жизненоважна част от нашето хранене, тъй като те ни осигуряват горивото, с което да произвеждаме енергия, изолират тялото и ни помагат да усвояваме мастноразтворимите витамини А, Д, Е и К. Но! Но според СЗО (Световната здравна организация към ООН) всеки съвременен човек е застрашен от дефицит на незаменими мастни киселини заради топлинното обработване на храната и рафинирането на растителните мазнини. В нейни доклади се сочи, че поне 3% от калориите трябва да идват от ЕМК (при  подрастващи, бременни и кърмачки – двойно). От друга страна за мазнините омега 3 и омега 6 в последните години ни заливат вълни от реклами, пък то имало още и омега 7 и 9 – толкова е лесно да се объркаш или да зарежеш всичките “тези глупости”, нали, драги ми читателю? Нека тогава си изясним за какво иде реч – действително ли тези мастни киселини са панацея от много болести или това е поредната мода в храненето и начин да ти измъкнат пари от джоба?

Да започнем от самото начало – всички мазнини, които постъпват в нас от храната, се делят на “наситени” и на “ненаситени”. Те са важна част от онези хранителни вещества, които сме длъжни да доставяме всекидневно в тялото си.

Източници на наситени МК

Източници на наситени МК

“Наситени” наричаме мазнините, чиито молекули са пренаситени с въглерод. Те са прости по строеж и са изключително вредни за здравето – те “замърсяват” организма! Попаднали в кръвта,  имат тенденцията да се свързват помежду си и да образуват съединения, които леко и бързо се закрепят по стените на артериите – запушват ги!!!. Тяхна е “вината” за повишаването на холестерола. Забавят метаболизма – обменните ни процеси, драги ми читателю – защото си остават твърди дори и като си ги изядем! Към тях спадат маргарина, животинските мазнини – масло, кашкавал, сланина, мазнината по месото (и от кожата на печено пиле!) и тропическите растителни мазнини – палмовото и кокосовото масло. Нивото им не бива да превишава 7% от дневния ни порцион!!!

Орехово олио

Орехово олио

Ненаситените” се наричат така заради наличието на двойни връзки между въглеродните атоми някъде във веригата им – така те са по-лесно усвоими!!! Ако имат една такава връзка – това е мононенаситена мастна киселина (например, групата храни с МК омега 9 – авокадо, маслини, зехтин, фъстъчено масло). Ако двойните връзки са повече си имаме работа с полиненаситена мастна киселина – от групите на омега 3 и 6 ( рибено, ленено, рапицово, орехово, соево, слънчогледово олио).

А са “есенциални” (повече за уникалния продукт ЕМК прочети тук), защото не се произвеждат в организма и трябва да се набавят отвън, от храната. ЕМК са много важна, незаменима част от всяка стъпка към  подобряване на здравето, отслабване, подмладяване и дълголетие.  Липсата им причинява или влошава протичането на много болести.  Ето защо е добре всеки човек, който иска да балансира храненето си,  да подобряви здравето си и да се предпазва от болести, да ги  използва всекидневно.

Незаменимите есенциални ненаситени мастни киселини (изморих се само докато го напиша:))) са ценни с това, че молекулите им са големи и не си правят “лоши съединения” в кръвта – това им помага за безпрепятствено преминаване през артериите. Основната им заслуга е способността им да снижават нивото на “лошия” холестерол и да регулират нивата на триглицеридите, т.е. – рязко се намалява вероятността от инсулт или инфаркт! 

Растителни мазнини

Растителни мазнини

Ето някои от важните функции на ЕМК:

 – регулират преминаването в и от клетката на различни вещества;

– участват в синтеза на простагландините – вещества, регулиращи тъканните процеси;

 – изходен материал за работата на жлезите с вътрешна секреция – щитовидна, полова, надбъбречна;

 – регулират кръвното налягане, намаляват производството и отлагането на холестерол по кръвоносните пътища;

 – намаляват болките в ставите, “смазват ги”;

 – не позволяват на еритроцитите да се “слепват” и така предпазват от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, инсулт, белодробна емболия,  смущения в оросяването и т.н.;

– участват в производството на хемоглобина;

– регулират кръвната захар – предпазват от диабет!;

– укрепват имунната система, предпазват от вируси, бактерии, токсини и алергени!;

– предпазват от сърдечно-съдови заболявания и белодробна емболия;

– необходими са за мъжете, водещи активен полов живот, тъй като ЕМК се губят със спермата;

– превенция за дегенеративни заболявания и остаряване;

–  скъсяват времето за възстановяване след умора;

–  намаляват вредата от лошите мазнини – пречат на слепването им;

–  увеличават жизнеността и гладкостта на кожата, блясъка на косата, мекотата на ръцете, плавността на мускулните движения;

 

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар