За храненето – втора част

Хранителна пирамида

Хранителна пирамида

Храненето е основен жизнен процес, свързан с приемането, преработването и усвояването на храна от околната среда, необходима за изграждане и обновяване на клетките и тъканите, осъществяване и регулиране на жизнените функции на организма, както и компенсиране на изразходената от него енергия. Чрез нужните основни хранителни вещества (нутриенти), храненето изпълнява следните функции:
– доставя основни хранителни вещества, които са дефинирани в 5 групи: белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини. А, шест – и вода.
– доставя енергията, необходима за основната обмяна и физиологичните дейности.
– доставя материал за изграждане и възстановяване на клетките, тъканите и органите и регулиране на различните функции на организма.
– доставя информация от храната.
– и не на последно място – доставя ни удоволствие! Цял живот!

За какво се борим днес?

За какво се борим днес?

За какво всъщност се борим днес, в първото десетилетие на 21 век? Трябва ни „вътък“, както казва моята баба, която, драги ми читателю, сега е на 94 години и сама се грижи за себе си – считам, че мога да й вярвям! Това е нейната дума за “виталитет”, за “жизненост”, за “сила” – с една дума – за “енергия“. Трябва ни жизнена енергия – онази невидима сила, която вдъхва живот на всяко живо същество. Тя е могъщият фактор, която храни органите, тъканите и клетките на тялото и поддържа тяхната функция.  “Енергията е най-голямото богатство в личен и обществен план, липсата й предизвиква войни! А видът на енергията, ползвана от обществото, определя неговото развитие и стандарт. Качеството на личната ни енергия е израз на нашия синхрон с природните закони, а храната ще продължи да има решаващо значение” (celeber.net).

Храната изгражда всяка клетка

Храната изгражда всяка клетка

Нека не забравяме, че всяка храна, такава каквато е, изгражда човешкия организъм. Нашите нерви, стави, кости, коси, нокти, кожа  – всяка тъканна или имунна клетка, всеки хормон в тялото ни са продукт на това, което сме погълнали преди известно време. Оттам и максимата: Човек е това, което яде! Вече има такава наука – за храната – нутриционистика. Тя борави с основни понятие като клетъчно хранене, клетъчен глад и клетъчна енергия, както и връзката между правилното хранене, клетъчната енергия и способността на организма сам да се прочиства от токсини.

В нутриционистиката има раздел, който се занимава с лекуването с храна и се нарича нутрицитерапия. Тези специалисти  класифицират храната в зависимост от веществата и енергията, на които е източник.  От енергийна гледна точка храните се делят на четири групи, а именно:

– биоцидни
– биостатични
– биоактивни
– биогенни

За да функционира правилно и да получи енергията и веществата, необходими за регенерацията и изграждането, организмът ни се нуждае и от трите последни вида. Но нека видим какво се крие зад тези термини:

Обичайна гледка в супермаркет

Обичайна гледка в супермаркет

Биоцидни храни – от гръцката дума “живот” и латинската “убива” – са храните без хранителна стойност и оказват единствено и само вредно въздействие върху организма. Консумирането им води до натрупване на отпадни вещества и токсини и до влошаване на здравето. Това са всички рафинирани, газирани и концентрирани продукти, всички синтетични добавки, консервантите, оцветителите и подсладителите.

А сега погледни съдържанието на закуската си! Или на продуктите, които си купи от близката верига. Искаш ли изобщо да знаеш истината, драги ми читателю? Няма страшно, ако не те интересува – ти си от болшинството! Никой не иска да се тревожи за това какво яде. И за това сме болни!

Съвременно хранене

Съвременно хранене

Биостатичните храни – от гръцките понятия “живот” и “неподвижен, застоял”. Всички термично обработени и сготвени храни. Те не дават енергия, но пък внасят други хранителни вещества – въглехидрати, микроелементи, мазнини, протеин – там, където е останал.

Такива храни изискват голямо усилие за разграждането и усвояването им и затова след хапване с готвена храна обикновено сме сънливи и без енергия. Мда-а, добър повод за размисъл, нали? Защото, ако една жена не готви поне час-два на ден, то какво друго може да прави??!! И за какво ще си говори с колегите, съседите и останалия свят? Извинете – забравих – за “какво дават по телевизията”! Саркастична съм, но знаем, че това важи за болшинството от хората.

Плодове, зеленчуци и техни сокове

Плодове, зеленчуци и техни сокове

Биоактивните храни са енергийно неутрални. Те идват в организма ни със своите ензими, които действат само докато усвояваме храната. Такива са всички сурови плодове и зеленчуци. Те активират енергийната ни система, не ни “изсмукват”, което не е малко, но не са носители на енергия. И като се замислим: излиза, че хората, които са привърженици на суровоядството, или пък вегетарианците и веганите, постигат забележителните си успехи в здравословно отношение САМО като не изтощават организма си с готвена храна!

За съжаление, колкото и да се стараят, дори и те не приемат храна, която да им помага за качествено пречистване или за регенерация, но вижте само как едно толкова просто действие – не слагам в устата си нищо, което да затруднява и без това измъченото тяло – какви сериозни последици за здравето има! Положителни последици, положителни! А на фона на безумието, което цари между ядящото човечество, дори и този начин на хранене е по-пряк път към по-добро здраве.

Биогенни суперхрани

Биогенни суперхрани

За биогенните храни може да се каже само едно – те зареждат с енергия. Терминът “биогенезис” идва от гръцките думи “живот” и “възникване, начало, раждане”. Те не са много и затова са толкова ценни. Наричат ги “суперхрани” и това са суровите семена и ядки, кълновете (с някои забележки), медът (много зависи откъде е, какъв е), синьозелените микроводорасли и коластрата. Към нея, отново със забележки, можем да прибавим и майчината кърма (данните сочат, че кърмата на майките у нас е все по-киселинна! И това е естествено следствие от храненето и начина им на живот!).

Имам цитат, който преди време намерих в сайта за суровоядство Земя назаем” – не знам чий е, но ми хареса:“Както пчелата не може да извади мед от сварени цветя, така и клетките ти не могат да се хранят добре с готвена храна”. 

Като оставим настрана очевидно недопустимото приемане на храни от първа група, т.е. – ежедневните – всички останали храни ни дават – кои повече, кои по-малко – ценни вещества. Въпрос на здравна култура е да преценим какво ще е менюто ни, но специалистите съветват съотношението биостатични: биоактивни: биогенни храни да е 20:50:30!

 

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Един коментар to “За храненето – втора част”

  1. […] Препоръчвам и двете! Защо? Първо – защото са биогенна храна! Коластрата има готови антитела против определени […]

Напишете коментар