АкваСорс “Пробиотици”

Има само два вида полезни бактерии

Има само два вида полезни бактерии

Пробиотиците са единствените приятелски бактерии в организма ни, които подобряват жизнеността и би било добре да съставляват 98% от чревната флора на здравите хора. Наричат ги “пробиотици” – от гръцките термини “за” и “живот”. С тези два вида помагачи “се заразяваме” още в началото на живота си. С бактерията ацидофилус – при естественото преминаване на плода през родовия тракт – от околоплодните води на майката, а бактерията бифидус се намира в кърмата. Поднесени под формата на капсули, пробиотиците успешно преодоляват трудното пътуване през агресивната среда на стомаха. Съчетанието им със синьо-зелени микроводорасли ги запазва жизнени и активни продължително време. Тази форма на пробиотици е значително по-ефикасна от киселото мляко или други пробиотични добавки, които не водят до заселване на полезните бактерии, а действат само докато са в тракта.

Всъщност, дали имаме нужното количество полезни бактерии или не зависи единствено от начина ни на живот! Не спирам да онемявам всеки път, когато се замисля как мъдро Природата – според мен – друг! – е заложила всичко необходимо на място и навреме, за да ни опази! Тя знае, че след излизането си от стерилната среда, в която е расъл, плодът ей сега ще бъде нападнат от вирусите и бактериите на сравнително неблагоприятната среда и им е заложила капан, сложила е спирачка, помислила е за защита, издигнала е бариера и това са колониите от полезни бактерии! Те са нашият щит!

Бактерия

Бактерия

Нека първо да си припомним какво изобщо е бактерията? Прародителят на съвременните бактерии е едноклетъчен микроорганизъм, представляващ първата форма на живот на земята, появил се преди около 4 милиарда години. За близо три милиарда години нищо не се е променило – тези  микроскопични организми са доминантната форма на живот на планетата ни! Това са прости организми, способни или да се хранят самостоятелно или да паразитират. В човешкия организъм – както и в организмите на всички многоклетъчни живи същества – живеят огромно количество микроорганизми, като повечето дори не се виждат с микроскоп. Доколко са миниатюрни тези “същества” става ясно, ако си представим, че в тялото ни има около 100 000 милиарда различни организми!!! Искам да поясня –  те, бактериите, са отпреди нас! И ние сме тяхната естествена хранителна среда! Ще се заселват из нас, докато ни има! Трябва да се научим да живеем в мир, защото ние няма да спечелим!

За да живеят бактериите нямат нужда от много сложни условия – трябва им място, да им е топло и да е влажно и човешкият организъм е идеалното място за целта! Между 400-500 различни видове от тези бактерии живеят в червата ни – чревна флора. Някои от тях живеят в отношения на симбиоза с тялото, със стомашно-чревния тракт и лигавиците, играят роля в обмяната на хранителни вещества, витамини, медикаменти, човешки хормони и канцерогени, в синтезирането на късоверижни или наситени мастни киселини, в осигуряването на защита срещу болествотворните микроби и активизирането на имунната система. И от споменатите над 500-те вида, които “обитават” телата ни, САМО ТЕЗИ ДВА ВИДА са само полезни!

Както споменах, името “пробиотици” идва от “за” и “живот”( да не ставам цинична, но има и “анти” – сами си преведете какво означава). Заедно са необходими за постигане на оптимално здраве на храносмилателния тракт, за укрепване на черния дроб и кръвта и за повишаване на естествените ни защитни сили.


Може човек да приема и 100 различни хранителни добавки, но ако чревната система не е в състояние да ги усвои, ефектът от тях ще е минимален.

добавки

добавки

Известно е, че при неблагоприятна среда в храносмилателната система, освен лошото усвояване на хранителните вещества и клетъчен глад, резултатът е натрупване на токсини в червата (и естественото им продължение – колит, кожни проблеми, анемия, ставни болки, имунна недостатъчност и др.). Получава се висока чревна пропускливост и размножаване на гнилостните бактерии в тънкото и дебелото черво (т.нар.чревна токсемия). Ако в микробиологичното ни състояние настъпи дисбаланс, като броят на случайните и болествотворни бактерии превиши броя на полезните бактерии, поглъщащите стени на тънките черва се разраняват (т.н.пробив), а това позволява на токсините да преминат в лимфната ни и кръвоносна система. Този процес води до имунна недостатъчност дори ако индивидуалното ни хранене е добро. Дефицитът на пробиотици прави особено уязвими малките деца, възрастните хора и хронично болните.

Свръхпроизводството на токсини в червата е важен, понякога основен фактор, не само за запек, разстройство, лош дъх или лошо храносмилане. Списъкът на последиците от автоинтоксикацията е неизброим: умора, чести инфекции и имунна недостатъчност, затруднено дишане, желязо дефицитна анемия, ентероколити, пикочно-полови притеснения, кандидоза, кожни проблеми, ендокринни смущения, костно-ставни дегенерации и артрит, главоболие, хиперактивност, депресивни състояния, ненужна тревожност…Известна е репликата: “Ракът се ражда в червата”!

В идеалния вариант трябва да избягваме фактори, които могат да нарушат бактериалната ни екосистема. За повечето хора това е невъзможно. Антибиотици, кортизон, противозачатъчни, алкохол, кофеин, хлорирана или флуорирана вода, консервирани храни, наситени с въглехидрати и мазнини менюта, както и напрегнат живот всекидневно сериозно увреждат полезната храносмилателна флора.

0128hea_7 Нашата микрофлора – тази биологически активна маса – влияе чувствително на физиологичните процеси, а значението й за организма е не по-малко важно от това на основните органи.

Добавянето на пробиотици е един естествен начин за запазване на добро здраве. То може да допринесе за преодоляване на разстройващия ефект, който създават в храносмилателната ни система съвременният начин на хранене, заобикалящата ни среда и психическият стрес.

Само не си мислете, че съм против медикаментите! Когато сме се докарали до тежко състояние, те са наистина не просто неизбежни, а животоспасяващи! Но съм противник на “храненето с химични препарати”!! Нали помним: “И нека лекарството бъде ваша храна…” Да-да, Хипократ!

Ето защо е разумно след всеки прием на антибиотик да се приемат ацидофилус и бифидус за една-две седмици, до пълно възстановяване и стабилизиране на състоянието на полезната чревна флора – това ни предпазва от кандидоза, колиентерит, холера, дизентерия и други дисбактериози. Още по-разумно е да се грижим за приятелските си бактерии и поне веднъж годишно да “попълваме” запасите си от тях!

Прочетете повече за живите бактерии, тяхното значение и приложение тук

Прочетете повече за “Лактобацилус ацидофилус” тук
Прочетете повече за “Бифидус комплекс”тук

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Един коментар to “АкваСорс “Пробиотици””

  1. […] и коластра. Разбира се, не кои да е. Най-добре – с пробиотици. И разбира се – в комбинация или с комплекса от […]

Напишете коментар