Пигментите хлорофил и фикоцианин

Най-разпространените пигменти

Най-разпространените пигменти

Всичко, което ни е нужно, за да сме здрави и в добра форма, може да се намери в Природата. Както се казва: “Всичко полезно е по поляните и дърветата, не в аптеките”. Всъщност, мисълта е моя! Бях чела някъде, че често природата пази всички субстанции, за да ни помогне да преборим болестите и здравословните проблеми. Всеки знае, че има неща в живота, които изглеждат толкова очевидни, че просто си мислим, че не може това да е истина!

Ще поразсъждаваме върху ползите от двата най-силно застъпени пигмента в АФА – хлорофилът и фикоцианинът. Хлорофилът е наричан “съвършенният природен лечител” или “зелената кръв на растенията”. Той е чудотворен пигмент, има толкова много ползи за здравето, че спокойно можем да го сравним с вълшебна пръчица, макар да си е най-обикновена съставка в храната ни.

Хлорофилът - съвършенният природен целител

Хлорофилът – съвършенният природен целител

Наличието му във високо алкалните водорасли АФА (рН 11) сподпомага за постигането на алкално-киселинното равновесие на организма (рН) и намалява излишната киселинност, с което предотвратява появата на остеопороза, на свободни радикали и инфекциозни заболявания. Другият пигмент – фикоцианинът – пък взаимодейства в човешкото тяло с пигмента билирубин, поддържа черния дроб в оптимално състояние и подпомага разграждането на аминокиселините при образуване на невротрансмитери, предназначени за ефективната работа на мозъка. АФА са изключително богати на тези мощни биостимулатори с естествен пречистващ и регенериращ ефект.

Хлорофилът има способността да регенерира телата ни на молекулярно и клетъчно ниво и вече е известно, че той помага при пречистването на тялото, в борбата с инфекциите, при лекуването на вътрешни или повърхностни рани.

Хлорофил

Хлорофил

Насърчава и стимулира здравето на кръвоносната, храносмилателната и имунната системи. Наличието на хлорофил в ежедневното ни меню увеличава броя на червените кръвни клетки и увеличава използването на кислород от организма – повече за връзката на хлорофила и хемоглобина четете тук. Хлорофилът намалява свързването на канцерогени с ДНК в черния дроб и другите органи. Разгражда камъните от калциев оксалат, които тялото ни образува, за да може да неутрализира и изхвърля излишните дози киселини.

И още ценна и интересна информация относно тази най-често срещана в природата багра. В допълнение към възстановяването и попълването на нашите червени кръвни телца, тази силно алкална чудодейна съставка крие редица други свои уникални предимства:

антиоксидиращо и противовъзпалително действие – съдържащите се в хлорофила високи нива на витамини A, C и E го превръщат в един супер мощен антиоксидант, който помага за намаляването и елиминирането на различните видове възпалителни процеси.

Молекули хлорофил в растителни клетки

Молекули хлорофил в растителни клетки

хелиране, т. е. изхвърляне на токсини – хлорофилът е един от най-важните хелати в природата. Той има способността да се свързва с токсични тежки метали като живака и да способства тяхното изхвърляне от организма. Това го превръща в един изключително мощен лечител при подобна токсикация. Има способността да помага на телесната тъкан при борбата и унищожаването на микробите. Чрез укрепването на тъканната здравина се увеличава клетъчната устойчивост, което от своя страна предотвратява растежа на бактериите.

помага при стомашно-чревни проблеми – за доброто здраве на дебелото черво. За бърза доставка на кислород – хлорофилът има силно алкализиращ ефект върху тялото и помага да се достави така необходимия кислород към клетките и тъканите.

спомага при премахването на лош дъх – лошият дъх се причинява от бактерии, които се намират в устата и изхвърлят отпадъчни продукти. С двойното си  действие хлорофилът действа като дезодорант, който елиминира лошата миризма и намалява силната миризма на урината, инфектирани рани и изпражненията.

съдържа витамин К, С, фолиева киселина, желязо, калций, протеини, които са от съществено значение при изграждането и ремонта на червените кръвни клетки и повишаването на имунната ни система.

Пигментът фикоциенин

Пигментът фикоциенин

Синьо-зелените микроводорасли АФА на АкваСорс са шампиони в растителния свят по съдържание на хлорофил. Това се дължи на лесната им усвояемост, поради отсъствието на целулозна клетъчна стена, която е налична при растителните клетки и която възпрепятства усвояването на хлорофила от растенията.

И сега – както се казваше в “Минута е много” – нова тема: “Защо е толкова важен и с какво е уникален фикоциенинът”?

Въпрос за размисъл: дали бихме се отказали да приемаме храна, която спомага на прочистването на черния дроб – тази своеобразна биохимична лаборатория в тялото ни? А знаете ли, че най-добрият начин за това е в храната ни да има по-голямо количество фикоцианин? Това е другия “шампион” в АФА – синия пигмент фикоциенин. Той всъщност се среща доста рядко в природата! А СЗВ (синьо-зелените водорасли) са едни от най-качествените доставчици на този също толкова чудодеен пигмент – в грам сухо вещество има до 1,5% фикоциенин.

Нека само споменем някои от уникалните му свойства:

Силен имуностимулатор, един от най-мощните антиоксиданти на Земята. Като стимулатор на кръвотворенето вече е патентован – през 1993 година група китайски учени патентоват откритието си, в което дават обяснение на механизма на стимулирането на действието на стволовите клетки с помощта на фикоцианин. Той многократно засилва действието на естествения хормон еритропоетин, който се синтезира от бъбреците, а функцията му е да регулира образуването на червени кръвни телца, и по този начин регулира действието на стволовите клетки от костния мозък. Това свойство на фикоциенина му носи признанието в областта на ефективната профилактика при лечение на лъчева болест, на хора, преминаващи химио- или лъчетерапия, при ренгенолози. Изследователите твърдят, че фикоциенинът е в състояние да възстанови кръвната картина дори на хора с разрушен костен мозък, което на границата с фантастиката!

img_383e8d795b78a792c45f448e5e35bd17Специалистите твърдят, че през 1986 година, след аварията в Чернобил, именно прилагането на терапия от 5 до 10 грама АФА и спирулина е помогнало за възстановяването на здравето при децата, живели около централата, голяма част от които са били с напълно разрушен костен мозък вследствие на хранене със заразени продукти, расли върху радиоактивната почва. След двумесечно приемане на СЗВ всички деца са се възстановили, след като преди са страдали от яркоизявена имунна недостатъчност с тежки алергичи реакции и анемии.

Последните открития потвърдиха, че уникалният син пигмент в АФА (съдържа се в огромно количество и вдруг вид СЗВ – спирулина) има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, с което се допълва ефективната намеса на СЗВ при астма и други алергични състояния.

 

Харесайте ни във фейсбук

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 коментара to “Пигментите хлорофил и фикоцианин”

  1. Напоследък доста чета по темата за стволовите клетки и ми стана интересно да прочета за този фикоцинин. Всъщност от къде можем да си го набавим, има ли го като хранителна добавка? Доста съм чела и за невероятно полезните свойства на тези водорасли и ако наистина действат толкова благоприятно върху костния мозък могат да помогнат на доста хора!

    • Радина Кръстева says:

      Банка за стволови клетки? Хм. На въпроса Ви – не Ви разбрах: къде можете да си набавите фикоциенин или къде можете да си набавите СЗВ? Както съм посочила – този рядък пигмент се съдържа в големи количества в двата вида микросиньозелени водорасли – спирулина и АФА. А спирулина и АФА можете да си набавите и от мен.

  2. Благодаря ви за статията. Общо взето човек като прочете една статия му идват на ум различни въпроса и на края може би не успява да го формулира така, че да е ясен.Важното е да сме информирани и да знаем с какво разполагаме при нужда.Вие ни пишете важни факти и се надявам да следите тази сфера.Не знаех, че има толкова голямо положително значение фикоциенинът.В последните години виждаме как децата стават все по пълни и водят не здравословен начин на живот.Всичко това води до болести и е време да направим нещо по въпроса.

Напишете коментар