Още малко за пробиотиците?

Брошура на АГА*

Брошура на АГА*

Продуктите, съдържащи пробиотици, станаха толкова много, че вече преляха и от рафтовете в аптеките преминаха по стелажите в хранителните магазини. И тъй като все повече хора търсят естествени и немедикаментозни начини да поддържат здравето си, производителите отговориха на това повишено търсене, предлагайки ни пробиотици във всичко, в което може и в което не може – от кисело мляко до шоколад. Излезе, че хранителната промишленост изпревари учените и сега се налага да се обяснява на купувачите кое е полезно и кое – не чак толкова. Направих си труда да преброя колко са фирмите, предоставящи пробиотици на пазара ни и щях да падна – 46!!!

*АГА – Американска гастроентерологична асоциация
В материала за пробиотиците вече се разбрахме, драги ми читателю, че количеството и съставът на живите бактерии в червата на възрастните се определят от приеманите храни и медикаменти, начина на живот, условията на околната среда и много други фактори. Червата най-често боледуват вследствие на неправилен начин на живот и отлагане на токсини. Уврежданията им варират от обикновен колит, до злокачествено израждане. Образуващите се в тях токсични материи при разлагането си увреждат целия организъм. Като се има предвид сериозното влошаване на екологичните показатели на човешкия живот, редовното приемане на достатъчни количества полезни микроорганизми като добавка към храненето е препоръчително.

А сега ми се иска да представя по-подробно какво точно правят пробиотиците при определени състояния. Да си припомним – целта на допълнителния прием на двете полезни бактерии е да се възстанови нарушения баланс на микроорганизмите в тялото ни. Или – да се “заредим” с представители на НОРМАЛНАТА микрофлора в червата си.

При избора си на доставчик на пробиотик бих те посъветвала, драги ми читателю, първо да четеш етикетите!

Четете етикетите!!!

Четете етикетите!!!

Оказа се, че огромна част от тези 46 фирми изобщо не споменават какъв вид е пробиотикът им, какъв щам, колко микроорганизма има вътре, дали ще оживеят, като си ги изядеш, ако оживеят – колко ще живеят . . . все такива неща. Не че някой ще каже, че неговото “не става” – просто ТИ САМ МИСЛИ!!! Здравето не е поредната мода – “чухме, че се търси, май е полезно, дай да го сложим и да напишем, че го имаме”! Ако не се ориентираш – свържи се с производителите (то и там е “мазало”, ама има все пак някакъв контрол).  Избягвай да си вземаш каквото и да е без да си получил компетентна консултация. Доверявай се само на доказали се доставчици! И следи,  открий, констатирай, забележи дали те гледат в очите, докато ти обясняват – така правят честните хора. Според мен, де. Аз не съм мерило.

Може ли да се предозират полезните бактерии?

Бифидус бактерии

Бифидус бактерии

В човешкия организъм има огромно количество микроорганизми – само в червата има до 1012 броя на 1 см3!!!Те населяват лигавиците като се прикрепят към опредени рецептори. Количеството на рецепторите обаче е ограничено и полезните ни помощници могат да се захванат само към свободните рецептори – а дали по останалите рецептори има полезни или не чак толкова полезни техни събратя – това зависи от начина ни на хранене и на живот. Тези бактерии, които не успяват се прикрепят, се извеждат след определено време от организма  и това означава, че няма опасност от предозиране. Въпрос на здравна култура е да се осъзнае, че нашите помощници работят най-добре, когато имат подкрепата на такава мощна балансираща суперхрана като АФА.

Пробиотиците при простуда или грип

Силата на имунната система до голяма степен зависи именно от състоянието на червата, тъй като тук се намират Пайеровите плаки, чрез които се осъществява най-масов контакт с различни вещества от храната. А от толкова разпространените ОВИ и грип боледуват, като правило, хора със занижен имунитет, с нарушен алкално-киселинен баланс, с “кисел” профил. Причини за това състояние колкото си щеш – стрес, замърсена градска среда, затворени помещения, неправилно хранене, хронични заболявания и т.н. Както казва един мой колега – когато сме “кисели”, светим като зелен светофар за вируси, патогенни бактерии и други такива неприятни неща.

Щам на бактерията лактобацилус ацидофилус

Щам на бактерията лактобацилус ацидофилус

С многочислени клинични опити учените са доказали, че пробиотиците стимулират имунната система независимо от това каква е причината за “недобрата” й работа. Като при наличието си тези две приятелски бактерии нормализират различните нива на ИС  – както местния имунитет в лигавиците, така и хуморалния (общия) имунитет. Ако това, драги ми читателю, ти е малко – ето ти още малко подробности – пробиотичните бактерии имат още едно мощно оръжие в борбата с вирусите – секретите си! Ферментите, които двете бактерии произвеждат, секретират антитела и убиват вирусите! За това във вирусологията, когато си “отглеждат” вируси, им добавят антибиотични препарати – за да изключат заразяването им с бактерии! В противен случай бактериите ще им убият културите!

И още нещо – добрите бактерии предпазват червата от вредните си събратя и като ги “тормозят” не им позволяват да се разрастват!

Гастирт? Или вече язва?

Гастирт? Или вече язва?

Пробиотици при гастрит и язва

Днес вече е сигурно, че основната причина за развитие на гастрита и язвените поражения в стомаха и дванадесетопръстника е заразяването със специфичния микроорганизъм хеликобактер пилори (Helicobacter pilori). Той е единственият микроорганизъм, който може да оцелее във висококиселинната среда на стомаха. И, естествено, лечението е придружено с прием на антибиотици. Но е установено, че дори силните им представители не успяват да се справят с пълното унищожаване на колонията на тази болествотворна пакостница, а и като страничен ефект се докарва и дисбактериоза освен в червата и по всички лигавици! И е мъдро да се прецени, че използването на пробиотици при тези състояния е правилно поне по две причини – увеличава се ефективността на изкореняването на “лошите” и се предотвратява появата на дисбактериоза. Изборът, както се казва, не е кой знае колко голям:)))

Пробиотиците стимулират укрепването на лигавиците и са бариера срещу инфекциите. Като се замислиш – къде ли имаме лигавици? Навсякъде, драги ми читателю, навсякъде.

Пробиотици и антибиотици

А твоят избор, драги читателю, какъв е?

А твоят избор, драги читателю, какъв е?

Сигурно има хора, които никога в живота си не са приемали антибиотик – аз, лично, не познавам такъв възрастен човек – такива деца обаче са почти всичките малчугани около мен – достатъчно е било родителите им да ми се доверят! Откритите през 40-тте години на миналото столетие препарати са спасили живота на милиони хора. За зло или за добро, обаче, те не са толкова безобидни, колкото си мисли голямата част от човечеството и имат един куп странични ефекти, като най-големият и най-сериозен е развитието на дисбактериоза след антибиотично лечение. Защо става така ли? Ами защото “анти” значи “против”, “биос” значи “живот”, т.е. против бактериите, които причиняват заболяването. За съжаление, нормалната микрофлора не се различава особено по строеж от болествотворните организми и антибиотиците Петко (полезните бактерии) го “отвяват” барабар с мъжете (болествотворните).

Извън шегата, отсъствието на полезни микроорганизми води до рязко увеличаване на патогенните и отново навлизаме в омагьосан кръг, защото състоянието, наречено “дисбактериоза” влияе – нека го кажем меко – негативно на функционирането на ВСИЧКИ! всички системи и органи в тялото.

Като бонус ще спомена, че именно наличието на достатъчно полезни бактерии предпазва черния дроб от негативното въздействие на антибиотиците – споменавам го само като бонус!

А за нуждата на  бебчетата и дечицата до 1 година обещавам да пиша в отделна тема – това е толкова важно!

 

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 коментара to “Още малко за пробиотиците?”

  1. Lord_of_Strategy says:

    Антибиотиците убиват всички бактерии, вкл. и т.нар. пробиотични, както е написано по-горе. Да пиете антибиотик с пробиотик е абсолютно безполезто. Пробиотик може да приемете след антибиотичната терапия. Освен това преживаемостта на пробиотиците извън хладилник е не повече от 18 месеца! Четете повече.

    • Радина Кръстева says:

      Това убеждение е вярно само от части. Безспорно силният медикамент ще унищожи част от пробиотиците, но друга част от тях ще остане и значително ще намали негативния ефект, който оказват антибиотиците върху чревния тракт. Единственото важно условие в случая е антибиотикът и пробиотикът да се взимат в различно време с поне няколко часа интервал между двата. Прав сте – необходимо е да си информиран, а не само да поназнайваш туй-онуй:)))

  2. […] да се прибавят изсушени при ниска температура полезни бактерии. Просто капсулката се отваря и съдържащия се в нея […]

Напишете коментар