Не се хранете с продукти от рекламите – част 2

Химия за всеки вкус!

Химия за всеки вкус!

Продължавам, драги ми читателю, темата за хранителните продукти, щедро рекламирани по медиите. Да подчертая, темата е важна за градските, лишени от собствено произведени продукти, обитатели в средата на второто десетилетие на 21 век! Често чета списъци на вредните продукти, които най-често се консумират в България. Там влизат общоизвестните кренвирши, майонези, пакетирани и газирани напитки, чипс и маргарин…всичко това е в категорията “евтини продукти”.  Да, има тенденция – колкото по-евтин е продуктът, толкова повече отвратително вредни вещества съдържа – за да може поне някакси да добие вид, вкус и мирис! Да добие, така да се каже, “гастрономичен ореол”! Сладкиши, кетчупи, майонези, салами, пушени сирена и кренвирши са буквално “наблъскани” с опасни оцветители, овкусители и консерванти. Разбира се, че производителите използват химията в своя изгода! И го правят много умно, да им признаем. Но нали не те, а ние купуваме!!!

Това се купува масово!

Това се купува масово!

Преди седем години група учени от Швеция са заемат със задачата да преценят колко всевъзможни продукти на химията изяжда за една година средностатистическия градски европейски потребител. Резултатът е шокиращ – количеството на откровените отрови е между 2 кг и 9 кг – в зависимост от начина на живот и хранене…Огромно количество от вещества, които нямат нито питателни, нито полезни, нито поне някакви здравословни свойства! Девет килограма чиста отрова. Доброволно.

Колбасите са извънредно канцерогенни

Колбасите са извънредно канцерогенни

Защото няма такова нещо като “евтини кренвирши от месо”!!! Това е съчетание от най-гнусните животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото доста често е под 20%. Към тях спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за тялото добавки – отново консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. Бавна отрова за тялото. Пушените меса, риби, колбаси са извънредно канцерогенни. Според учените причината са съдържащите се в тях нитрити, които в средата на стомашното съдържимо се превръщат в нитрозамини – същински пакостници. Това се отнася и към пастета – смлени остатъци от кланиците – сланини, кожи, кости и т.н., подобаващо оцветени и ароматизирани, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърни внимание на съдържанието на мазнини в готовите пастети – 50-70%. Сам, драги ми читателю, се досещаш какво представлява това – влезе ли в организма, започва да вреди.

Майонезата - само ако е домашна!

Майонезата – само ако е домашна!

Майонезата струва нещо само ако е домашно приготвена. Купешката по-добре не я яж. По същия начин, по който мазно се маже отгоре на филията ти в рекламата, се намазва и от вътрешната страна на тялото. Ако си се зачитал някога в етикет на майонеза – то кой ли го прави?!? – единствената естествена съставка е слънчогледовото олио!!!

Жалко за щастливите детски физиономии от рекламите, хапващи филийка с щедро намазан маргарин, майонеза или пастет с дядо си или баба си!

Което ме подсеща за друг клас лъжи – за онези, в които храните ги докарват на “с домашен вкус”. Зачитал ли си се в съдържанието на обикновена лютеница? Захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. В този случай доматеното пюре има за какво да е на последно място – просто, защото е в най-минимално количество от изброените – 5-10 максимум 17%. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре, сюрпризът е пълен – оцветител кармин (червен), класифициран като опасен за здравето.

С апетитен розов цвят, нали?

С апетитен розов цвят, нали?

Не че нещо, но да знаеш, драги ми читателю, карминът (Е 120) се добавя и в детските готови кремчета, в сладоледчета, бонбонки и именно той им придава онзи апетитен розов цвят. Та същото това вещество се произвежда…ще се стреснеш! – от сушени насекоми. Използват се изсушени и стрити на прах яйца и коремчета на вид въшка по кактусите, прилича малко нещо на бръмбар. Карминът се използва като хранителна боя в много различни продукти като сокове, кисело мляко или като багрило в козметични продукти – за червило. За него е известно, че предизвика тежки алергични реакции. Това не е като “от градината на баба ви”. Това е лъжа. Махни отровите, не се храни с продукти от рекламите!

Всички разтворими напитки са чиста отрова. Всички бульони са химия. Всички разтворими чайове, пудинги и кремчета като съдържание са със 100% изкуствени съставки.

Вафли, пасти, кроасани и сладкиши са пълни с трансмазнини

Вафли, пасти, кроасани и сладкиши са пълни с трансмазнини

Сладкиши тип вафли, пасти, кроасани и други подобни, в които има само захар, хидрогенирано растително масло и, естествено, още няколко “полезни” вещества с наименования Е468, Е652 и т.н. Внимавай дори с шоколада! Ако на опаковката пише “съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло”, спомни си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла, които са в тооолкова полезния маргарин! Да дефинирам ли какво е хидрогенираното растително масло? Наситена мастна киселина. Трансмазнина. Лепкава и практически неразградима от организма.

Източници на трансмазнини

Източници на трансмазнини

Според експерти в храненето съдържанието на трансмазнини дава на потребителите по-важна информация за качеството на храната дори и от количеството калории в тях. Доказано е, че честата им употреба предразполага към риск от сърдечносъдови заболявания, защото постепенно те запушват стените на артериите и водят до висок холестерол и проблеми със сърцето и дишането. Трансмазнините са толкова лоши, че по решение на Европейския парламент етикетите на всички суровини, полуфабрикати и готови продукти в държавите от ЕС задължително вече включват подробна информация за хидрогенираните масла, които са вложени в определения продукт. Пречката да сме сигурни в етикетите е, че повечето производители предпочитат да печелят на гърба на хората, вместо да изложат публично боклуците, които тъпчат в храната.

Не яжте това!

Не яжте това!

Ще взема да спра. Защото не искам да продължавам темата с размисли и факти за пилетата, месата, консервираните зеленчуци, които са откровено ГМО… СЗО, апропо, вече препоръчва не да се ограничат, а да се изхвърлят от менюто голяма част от изброените по-горе…хм…храни. И всеки си прави избора, дори да го наричат “лошата майка”! . Толкова е лесно да бъдем малко по-отговорни!

Отново ще призова, драги ми читателю – мисли!  Бъди информиран потребител, а не овца! Или ако искаш – бъди каквото си искаш. Има една стара истина – по-добре е навреме да се грижиш за здравето си, за да не се налага рано-рано да се грижиш за лекарствата си! А лекарствата не лекуват нищо! Суперхраните, които АкваСорс предлага вече 20 години, носят единствено ползи!!!

Обичам да цитирам Русо: „Хората се заблуждават, не защото не знаят, а защото си въобразяват, че знаят“.

Е, какво избираш?

И накрая: “Зелени храни” не предлага методи за лечение. Предлага информация за превенция. Съдържанието на сайта е чисто информативно и по никакъв начин не заменя консултацията с лекар

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар