Не се хранете с продукти от рекламите – част 1

По-малко телевизия е по-добре, нали?

По-малко телевизия е по-добре, нали?

Получих следните няколко реда: “Лошото е, че децата ни много се впечатляват от реклами и ги приемат за чиста монета. Моя син е на 5 години и знае наизуст рекламите, които му харесват. А когато идем в супера, ми слага в кошницата все “полезни” продукти, чиито реклами е гледал. Дори на мен ми препоръчва какво да си купя. Мисли, че непременно трябва да изяжда по едно … на ден, защото го препоръчва динозавър и е пълно с полезни за децата неща. Лесно е да се съветва, я се опитайте да го спрете.” Мда. Бих попитала тази млада жена какво прави синът й пред телевизора толкова дълго, че има любими реклами, но пък ще вляза в ролята на съдник, а тази роля, драги ми читателю, не я търся! За да бъда максимално честна, ще призная, че не съм много наясно какво се “върти” по телевизиите. Загледах се в рекламните блокове и след като видях откровени лъжи за отрови, в които “има важни витамини и минерали, необходими за да растат децата ни здрави” и щастливите лица на дечицата от лъскавите клипчета, реших да напиша следното:

МНОГО ВИ МОЛЯ! НЕ СЕ ХРАНЕТЕ С ПРОДУКТИ ОТ РЕКЛАМИТЕ!!! И ТОВА СЕ ОТНАСЯ НАЙ-МНОГО КЪМ ХРАНАТА НА ДЕЦАТА НИ!!!

Това ли е полезно за здравето?

Това ли е полезно за здравето?

Именно на връзката деца-здраве-хранене-телевизия искам да заостря вниманието в този материал, без да имам претенции за изчерпателност. Според проучвания, проведени сред деца до 5-годишна възраст, близо 90% искат да им се купи храна, рекламирана по телевизията, в списания и други медии. Около 70% от родителите купуват на малчуганите подобни стоки, макар че са наясно, че те не са здравословни. “Занапред трябва да се работи за намаляване натиска на рекламите, предназначени за деца”, убеден е държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според експерта храната (и като безопасност, и като хранителни качества), обездвижването, стресът и замърсената околна среда са факторите, които водят до все повече и по-ранни сериозни заболявания сред децата.

“Ако искаме да храним здравословно децата си, не можем да ги храним с банички, вафлички, чипс и други пресолени храни. Здравословното хранене става по-скъпо, но е жизненоважно”, категоричен е здравният инспектор. По думите му сегашната система на контрол не е достатъчно ефективна, за да гарантира, че всичко, което се продава в мрежата, е добро. “Виждаме, че производителят не носи отговорност”, недоволен е той.

А защо няма реклама на ябълките?

А защо няма реклама на ябълките?

И още от здравните експерти: “Българите консумират животински мазнини седем пъти повече отколкото преди 50 години, а консумацията на алкохол се е повишила четири пъти. Приемането на захар вече е пет пъти над нормата”, каза по случай 27 октомври – Международният ден за борба със затлъстяването – ст. н. с. д-р Светослав Ханджиев.”Статистика сочи още, че у нас 5% от децата между 13 и 17 годишна възраст са със затлъстяване, а 22% – с наднормено тегло”. Източник.

Тук искам да цитирам част от книгата на Василена Доткова “Близо до бебето”, където има много точни изследвания и коментар по темата с рекламите и как те въздействат върху децата. “Телевизията не развива децата, но пък определено от малки ги подготвя да станат добри консуматори. Маркетингът, насочен към възрастовата група 0-3 години, през последните години се превръща в супер индустрия на стойност милиарди долари и в нея са ангажирани специализирани рекламни фирми, детски психолози и големи компании, заинтересовани за инвестират в потребителска лоялност със солидни основи.

"Телевизията не развива децата, но пък ги подготвя да станат добри консуматори.

“Телевизията не развива децата, но пък ги подготвя да станат добри консуматори.

Веднага щом започне да вижда, бебето става консуматор и всички ключови етапи от развитието му са белязани от имена на брандове. Проучвания сочат, че децата са чувствителни към брандове още на 18-месечна възраст, на 2 години вече искат да им се купуват неща от определена марка, като я назоват с името й (…) Абсолютно невъзможно е да се обясни на едно неотдавна проговорило дете, че нещо, показвано по телевизията, е реклама, целяща да му продаде определен продукт. Няма как да го убедиш, че нещата от рекламата може в действителност да не са такива, за каквито се представят. Това прави децата особено уязвими към насочената към тях реклама и има държави, в които тя изобщо не е позволена.”

Красива картинка от любимо филмче - и стоката е закупена!

Красива картинка от любимо филмче – и стоката е закупена!

Ето още черни заглавия и цитати, които пряко касаят качеството на храната ни: “Концентрация на най-много опасни Е-та в храните има в оцветените бонбони и сладоледи, както и тортите със снимка. Прекалената им консумация може да доведе след време до заболяване от рак” – думите са на доц. д-р Георги Милошев, ръководител на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН. Източник.

Може би, отговаряйки на младата жена, би било добре да я посъветвам да си избере кой ще определя с какво ще се храни детето й – тя или телевизията. Ако ще е тя – пътят ще е един. Ако ли не –  да се примири, да му угажда и да наблюдава как ще бъде един от всички. Разбра ли какво искам да кажа, драги ми читателю? Ще допоясня:

“Хората са глупави. Човекът е единственото създание на нашата планета, което всеки ден прави неща, за които знае, че ще причинят собственото му унищожение. Хората знаят, че се самоубиват с начина си на хранене, пиене, пушене и с поведението си, но въпреки това го правят. Как бихте нарекли това? Аз го наричам глупост”. Цитирам Лари Уингeт – един от най-заетите и хапливи професионални лектори за личностното развитие на нашето време.

Искам да кажа, че е време да се замислим и да се вземем в ръце. И това “взимане в ръце” касае както политиката, така и това какво позволяваме да си купуват децата ни. Или какво става с природата ни. Да, когато виждам родител на 2-годишно дете да му дава “да си хапне” кебапче и пилешко крилце от онези, готовите, с кетчупа отгоре! и да си пийне газирано питие или сокче в кутийка, все още оставам смаяна!!! Казвам си “Всичко е въпрос на избор”, цитирам си Лари Уингет и се успокоявам, че поне у дома и у хората, които са ми се доверили, се ядат суперхрани. И никакви реклами не са в състояние да ни “изпият мозъка”. А ти? Ти от кои си?

И накрая: “Зелени храни” не предлага методи за лечение. Предлага информация за превенция. Съдържанието на сайта е чисто информативно и по никакъв начин не заменя консултацията с лекар

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Един коментар to “Не се хранете с продукти от рекламите – част 1”

  1. Светлана says:

    Здравейте, аз също имам дъщеря на тази възраст. И много често ми се налага да обяснявам, че не харесвам пакетирани боклуци и че децата, който се хранят по този начин, по-лесно се разболяват. В такъв момент й предлагам да вземем нещо истинско и по-полезно – банан или грозде и почти винаги се разбираме. Даже в последно време ме моли, когато ходим в парка, да си вземем някакъв плод, а не традиционните царевични пръчици или солети. Което ме кара да се гордея с нея.

Напишете коментар