Метод на сушене

Афа на пудра

Афа на пудра

Фирмата, избрана от Аквасорс за доставчик на водорасли на прах в Европа, е LiquaDry. Нейният революционен патентован процес на сушене Биоактивна Дехидратация™ е в състояние да дехидратира почти всяка течна биомаса до прах! Изсушените по този начин водорасли са най-близо до свежите и на практика няма влошаване нито на хранителната им стойност, нито на цвета, мириса, вкусовата характеристика и най-важното – запазват се ензимите!

Защото почти никога изсушените биопродукти не стигат до потребителите с качества, каквито са им заложени от природата! При обикновените техники за сушене основната причина за разрушаване на природните съставки в биопродуктите са високите температури, продължителността на излагане на топлина, дълбокият вакуум и въздействието на кислорода (окисляване).

Биоактивната Дехидратация™ предлага решение за всички тези три проблема – при нея температурата на продукта никога не е над 41 градуса по Целзий и е над телесната температура за по-малко от 2 минути.

Целият процес на сушене е при налягане, близко до атмосферното, и с помощта на друг, отново патентован метод, инертен газ предпазва продукта от кислорода през голяма част от процеса на сушене. Сравнение на различните техники на сушене показва, че Биоактивната дехидратация™ LiquaDry далеч превъзхожда всички други методи на сушене, които в момента се използват.

Нека сравним: Обикновено спрей-изсушаване. При него продуктът се излага за 10 мин на 120 градуса. То е евтино, а продуктът достига високи температури когато е почти сух. Проблемът при спрей-изсушаването е, че ензимите се “разпадат” и има значително окисляване. Този метод е груб и голяма част от нежните хранителни съставки на продукта се денатурират, а ние отново получаваме “мъртва” храна.

Има и друг разпространен метод, при който в продължение на 8 часа биомасата е под топлинно въздействие при 50 градуса. Тук температурата е по-ниска от предишния пример и няма окисляване. Но проблемът е, че продължителността на топлинна експозиция е голяма, процесът е много скъп и почти никой не го ползва.

Ето и още един “щадящ” метод: там излагат продукта на около 70 градуса в продължение на 4 минути. Продължителността на топлинна експозиция е по-малка и има известно окисляване. Проблемът при такова сушене е, че температурата е много висока, а продуктът достига най-висока температура когато е още влажен. Именно този метод се използва сравнително широко при сушенето на водорасли АФА като приемлив компромис качество/цена от повечето фирми.

За тези, обаче, които разбират и търсят качество, разликата е повече от очевидна и съществена – при температури над 55 градуса протеините в живия свят денатурират, ензимите се разрушават, мастните киселини се променят и изобщо – общото между това, което природата е създала и това, което стига до потребителя, е като общото между тротинетка и “Мерцедес” – и двете са превозни средства.

 

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 коментара to “Метод на сушене”

  1. "Непознат" says:

    (хареса ми. Интересно и полезно)

Напишете коментар