Малко известни факти за синьо-зелените водорасли

афа

афа

Те са първите организми, които освобождават атомен кислород – чрез използване силата на слънцето, разцепват водните молекули и свързват отделния водород с въглероден двуокис.

Те са едноклетъчни с мека лесносмилаема гликогенова клетъчна стена и нямат равни по скорост на асимилация, смилаемост и абсорбция.

Носят биологична информация за адаптация на човешкия организъм на клетъчно ниво към днешната замърсена заобикаляща ни среда.

Те са естествени анаболи – техните органични съединения лесно се матаболизират и използват от тялото като градивен материал.

От всичките над 25 000 вида водорасли, които в по-голямата си част са морски и обитават океаните, само около 1500 вида са сладководни. Общото между всички тях е, че се състоят от независими клетки, т. е., ако разкъсате водорасло на парчета, отделните части ще продължават да си виреят безпроблемно.

За да се възпроизвеждат и процъфтяват, алгите, както наричат още водораслите, имат нужда само от минерали, вода и слънце.

И не на Амазонските гори, а на водораслите дължим кислорода във въздуха, който дишаме. Те съставляват 80% от биомасата на Земята и произвеждат до 90% от кислорода, който се намира в атмосферата. При това водораслите поглъщат въглеродния двуокис от въздуха и така предотвратяват много екологични проблеми, в това число парниковия ефект и глобалното затопляне.

Те са биогенна суперхрана наред с майчината кърма, пчелния мед и кълновете, но със своята хранителна плътност са несравними като източник на хранителни вещества и енергия.

Ако нямаше водорасли, животът на Земята – такъв какъвто го познаваме – щеше да престане да съществува.

 

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар