Кламатското езеро – най-богатият източник на АФА (ВИДЕО)

езерото Горен Кламат

езерото Горен Кламат

Езерото Горен Кламат се намира във втория по възраст  Национален парк на САЩ и през последните тридесет години е  мястото, където се събирасуперхрана №1 на планетата” –  синьо-зелените микроводорасли АФА. Те завоюваха своето най- авторитетно място сред “зелените храни” с възможността да се  усвояват прекрасно от човешкия организъм и сравнени със  синтетичните хранителни добавки и витамини се явяват най-  естествения източник на много ценни за човека хранителни  вещества.

На места това древно вулканично езеро, което е приблизително  с 32 км дължина и 13 км ширина, има до десет метра минерални  отлагания на дъното! То осигурява идеални условия за  изобилния растеж на синьо-зелените водорасли, тъй като е  изключително плитко, средна дълбочина 2-10 метра, което му позволява да се затопли бързо и да предостави почти перфектни условия за фотосинтеза. И със сигурност има най-богатата на минерални вещества алкална вода на Земята.


В сравнително пустинен район, там, според учените, има най-много живот на 1 кв. метър в сравнение с всяко друго кътче на Земята! И именно там се добиват най-добрите синьо-зелени водорасли. По-правилно би звучало “берат”, защото добивът на тази биомаса, всъщност, спомага за по-доброто функциониране на екосистемата.klamath1

Учените са убедени, че в езерото съществуват идеални условия за фотосинтеза с неговите близо 300 слънчеви дни в годината. Хранителната среда с благоприятна алкалност на езерната вода създават 60 пъти повече хранителни вещества необходими за цъфтежа. Благодарение на това кламатските водорасли АФА са един пълноценен и изключително богат източник на ценни хранителни вещества. Голяма част от тях остават в езерната система за създаване на богат хранителен пласт от утайки, покриващ дъното на езерото.

За сведение – счита се, че забележителната околна среда е произвела над 100 милиона килограма синьо-зелени водорасли през последните 10 000 години!!!

Харесайте ни във фейсбук
You can leave a response, or trackback from your own site.

Един коментар to “Кламатското езеро – най-богатият източник на АФА (ВИДЕО)”

  1. Daniel says:

    Brawo. Gratulacje dla autora

Напишете коментар