Какво не знаем за спирулина?

спирулина

спирулина

Спирулината е значително “по-млада” от АФА-та – възрастта й е на около 700  милиона години.

Съвременниците ни я откриват като суперхрана в края на 20 век. Всичко започва  през недалечната 1964 година, когато белгийският ботаник и изследовател Ж.  Леонар открива диво аборигенско племе, живеещо около езерото ЧАД. “Тези мирни  хора, пише той, не се занимаваха нито с лов,  нито със земеделие. Всичко, което им  трябваше за оцеляване, го намираха в природата около себе си и съвременната  цивилизация им беше  непозната. Такива племена не са рядкост, но ми направи  впечатление един факт – тези хора практически не боледуваха! При пълно  отсъствие на медицина разбрах, че всички те доживяват дълбока старост, имат  здрави, не изискващи никакво лечение зъби и нямат бели коси!”. Когато се заема с  изучаването на начина им на живот, Леонар забелязва загадъчни зелени питки, с  които “диваците” се хранили вместо хляб. Правели ги от тинята, която събирали от повърхността на езерото и сушели на слънце. При  детайлното проучване се оказало, че тази тиня почти изцяло се състои от отдавна  известните на науката синьо-зелени водорасли спирулина. Те са във всекидневна  употреба там и днес – сушени и използвани за направата на бульони за ястия.

Известно е, че спирулината е била източник за храна и на ацтеките и други племена в Америка. Още през 1521 година Бернар Кастильо, един от войниците на Кортес, споменавал за нейното събиране от мексиканското езеро Текскоко – което и до днес си остава силно алкално езеро – и използването й като основна храна на тези племена. Ацтеките я наричали “Текуитлатъл”.

След откритието на Леонар учените се заемат с изучаването на чудесните свойства на спирулината и установяват, че лечебните и свойства надминават всички очаквания! И така тя запчва победното си шествие по света в качеството си на хранителна добавка.пудра спирулина

Конференцията за Световната храна на ООН през 1974г. изтъква спирулина като “най-добрата храна на бъдещето”. Оценявайки потенциала на спирулина в програмата за постоянно и непрекъснато развитие, няколко страни членки на ООН се събират, за да основат междуправителствена организация наречена  Междуправителствена институция за използването на микроалгите спирулина срещу недохранването (IIMSAM)”, която се стреми да изгради консенсус със страните членки на ООН, международната общност и други богати организации, за да направят спирулина ключов елемент за премахване на недохранването, постигането на хранителна осигуреност и да обедини здравните системи по света.

Както НАСА, така и Европейската космическа агенция предлагат и утвърждават спирулина като една от основните и най-важни храни, които да бъдат култивирани по време на дълги космически мисии.

Спирулината е един от малкото – освен АФА – живи организми на Земята, просъществували без изменение стотици милиони години именно заради уникалния си биохимичен състав. Правилно бланасиран от самата Природа сбор от витамини, минерали и аминокиселини, заключени в лесно усвоима мека клетъчна стена.

Само грам сух екстракт съдържа 65% белтъчини. Усвоява се прекрасно, нормализира микрофлората на червата, интензивно пречиства организма, в резултат на което в ставите, мускулите и лимфата намалява съдържанието от токсичните продукти на метаболизма. Именно те отравят не само отделните органи, но и цели системи, дори и мозъка.

Благотворното влияние на спирулината се проявява в укрепване на мускулите, подобряване на зрението, състоянието на косата, еластичността на кожата, нормализиране нивото на холестерол в кръвта, подобряване на чернодробните функции, укрепване на нервната система. Спирулината повишава устойчивостта към умора и регулира имунната система на организма.

спирулина на шейкОсвен като суперхрана, спирулината е широко известна и като лечебно средство. В официалната медицина се прилага при:

– програми за намаляване на теглото, пречистване на организма от шлаки;

– при хора, пребиваващи в екологично неблагоприятни територии, работещи във вредни производства;

– за профилактика при анемии;

– за прочистване на червата и възстановяване на нормалната миклофлора при дисбактериози, при хронични заболявания на червата, холецистити, за профилактика на рака на дебелото черво;

– при хронични възпалителни заболявания, включително при хепатит, туберкулоза, хроничен бронхит и др.;

– профилактика и лечение на заболявания на ставите, остеохондроза, миозити;.

– за стимулиране на растежа в юношеска възраст;

– при профилактика и лечение на прогресиращо късогледство, катаракти и други очни заболявания, а също така при увреждане на ретината при
диабетици;

– при комплексно лечение на болни от диабет, при инсулино-зависимите е възможно значително да си намали дозата на инсулина;

– профилактика и лечение на атеросклероза и свързани с нея коронаросклероза, стенокардия, исхемична болест на сърцето. Склероза на  кръвоносните съдове в главния мозък, след инфаркт, инсулт, регулиране на артериалното налягане при хипо и хипертоници;

– при често боледуващи от остри респираторни вирусни заболявания /над 4 пъти в година/ и грип;

– при непълноценно хранене – обогатява храната с необходимите съставки;

– при заболявания на кожата, свързани с дискбактериоза, преждевременно повяхване, сухост;хавайска спирулина

А когато е в съчетание с друг – по-древен – вид диворастящи синьо-зелени водорасли АФА, благотворното им влияние се проявява в укрепване на мускулите, подобряване на зрението, състоянието на косата, ластичността на кожата, нормализиране нивото на холестерол в кръвта, подобряване на чернодробните функции, укрепване на нервната система.

АФА и спирулина повишават устойчивостта към умора и регулират имунната система на организма. Пречистват кръвта, стимулират кръвотворните функции, лекуват анемията, способността за заздравяване на раните, регулират процесите на метаболизма, заздравяват функцията на бъбреците и отделят токсичните вещества.

 

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар