Какво е суперхрана и какво – хранителна добавка

суперхрани 1Суперхраните са нова страница в науката за храненето. Живеем във време, в което дегенеративните болести са като епидемия, а оплакванията като хрема, главоболие или храносмилателни проблеми са се превърнали просто във фон, върху който се развива нашето ежедневие – приемаме си ги едва ли не като неизбежен спътник. Знаем, че “само Природата лекува, ако й дадем възможност за това. Ролята на лекаря е да ни държи за ръката и търпеливо да чака тя да си свърши работата”. Думите са на Ж. Ж. Русо! Чета наскоро в един много посещаван сайт за здравна култура следното: “Не ви трябват никакви суперхрани, хранителни добавки или всички неща, които всякакви измислени фирми ви карат да си купувате! Достатъчно е да ядете само свежи и сурови зеленчуци и пресни плодове”, край на цитата, защото продължаваше с информация за качествата на копривата.

Е, то и ние знаем, че “зеленчуци, който не яде”, не става голям. Но написаното от автора твърдение толкова не отговаря на истината, колкото твърдението, че Слънцето се върти около Земята. Искам да кажа, че в историята на човечеството е имало такъв период, в който това вярване е било валидно, но през прозореца е 21 век!

Отново ще цитирам Русо: “Хората се заблуждават, не защото не знаят, а защото си въобразяват, че знаят”.

По това време на годината бабата на моята баба излизала по баирите на Родопите, за да бере гулия, коприва, киселец, скрипалец. За закуска е яла варено захарно цвекло с тиква и орехи, за вечеря – кус-кус от ръж, ечемик и просо. Разбира се, причините за тази диета не са имали много общо със здравето. Друга храна просто не е имало. Оказва се, че сто години по-късно, седейки пред компютрите си, заобиколени от супермаркети, които предлагат хиляди продукти, ние сме по-болни и недохранени от бабата на моята баба“. Този цитат пък е от статия на Теодора Зарева от “Списание 8”.

Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Признавам си, че аз лично съм доста консервативна по отношение на новите моди в храненето, но ми се ще и моите съвременници да са здрави, издръжливи и силни като бабата на баба й. Но и на такива “консерви” като мен ни е ясно, че днес, за да получим необходимите вещества от храната, дори да изядем 3-4 пъти по-голямо количество от бабата на журналистката, пак не бихме се снабдили с всички задължителни вещества. Дори и да останем според цитирания в началото призив “само на свежи и сурови зеленчуци и пресни плодове” или на похвалената от автора коприва, пак трудно ще достигнем препоръчваните от Световната здравна организация дневни дози хранителни вещества. Защото хранителните продукти откровено са “ограбени” – без някои минерали, витамини и ценни съставки.

Свикнали сме да мислим, че зеленчуците и плодовете, млечните храни, водата, солта и месото осигуряват всичко необходимо за организма ни. Да отворим очи – фактите отдавна са други!!! Замърсяването на околната среда, промишленото производство, химизацията, електромагнитното облъчване, употребата на консерванти и подобрители, и цялата поредица зловреди на нашето време доведоха до това, че никоя от храните не е същата.

обедняваща почва

обедняваща почва

Кога за последен път сте яли спанак? 100 г. спанак през 1948 г. е съдържал 15,8 мг. желязо, а в наши дни – между 3,5 и 2.2 мг. Това означава, че за да получите толкова желязо, колкото преди 60 години ви е давала 1 купичка спанак, сега трябва да изядете поне 5-6 купички!

Може би следващият факт е една евентуална причина за проблема:  торовете и пестицидите допринасят за обедняване на почвите, замърсяването и подкиселяването им. При наличието на кисела реакция на почвата се затруднява усвояването от растенията на редица важни хранителни елементи (калий, калций, магнезий и други) и се повреждат клетъчните обвивки. В киселите почви концентрациите на някои йони – алуминий, манган, мед, желязо и други, се увеличава до токсични за растителния организъм нива, а микробиологичната дейност е потисната. Почва, бедна на минерали, ще отгледа растения, бедни на минерали, които са уязвими и трябва да бъдат допълнително третирани с химикали.

Някой знае ли, че ако е лишен от необходимите минерали, организмът ни не може цялостно да абсорбира хранителните вещества и да елиминира отпадъците? А месото – там витамин А напълно отсъства! Калцият в зеленчуците е с 50-60% по-ниско съдържание, същото е положението и с останалите минерали, а други жизненоважни като хром, селен почти липсват… Усвоимото желязо в 70-сантиметровия повърхностен земен слой е намаляло с над 40 пъти!! Това да си го помним, когато стане дума защо почти всеки е с анемия!

Да не говорим за, както казва един мой колега, “храните-играчки” като чипсове, снаксове, близалки, стимулиращи напитки и пр., които вместо да дават, ограбват и натоварват с токсини. Умора, липса на интерес към живота, главоболие, нервност, честа хрема, храносмилателни проблеми, необосновано безплодие, преждевременно остаряване, дегенеративни изменения – да ви е познато? Всичко в телата ни ни подсказва, че нещо не е наред.

Хранителната стойност на всичко живо започва да намалява от момента, в който то е откъснато. Много вероятно е плодовете и зеленчуците по щандовете на магазините да са по-стари и от седмица. Това става всеки изминал ден – дори с естествените, сурови продукти, които си купуваме от пазара, градски чеда на 21-и век!

Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Ситуацията доведе до пропаст между потребностите на организма и даденостите на храната. “Липсващото звено” роди индустрията на хранителните добавки. Не “измислените фирми” са виновни, дори не е и модата в храненето. Има огромна пропаст от недостиг на всичко важно в организма ни и науката, особено за храненето, се зае да я запълва. Защото тази пропаст, тези липси в храната ни, този недостиг родиха болестите!

добавки

добавки

Хранителните добавки са на пазара от години. Като цяло те се “създават” в лаборатории – в повечето случаи – по химичен път. Имам позната биохимичка, която се търкаля от смях всеки път, когато й попадне реклама за нещо “много полезно”, защото е “от растение”. Много е интересно и ние да се запитаме в какъв ли пък вид са извлеците от природните продукти, които сега толкова актуално са – извинете за израза! – “наврени” навсякъде около нас – има дори и в праха ми за пране!?! Трябва да знаем, че тялото не успява да разпознае синтетичните комбинации или изолираните от растенията минерали и витамини – те са със структура, различна от пълноценните храни.

След като не ги разпознава, не ги абсорбира напълно и “излишните” съставки се отлагат в бъбреците, по кръвоносната система, в черния дроб като шлаки.  Е, къде е ползата? Друг недостатък е, че хранителните добавки – дори да са от растения – са насочени към определени системи – подобно на лекарствата. А човешкият организъм е едно цяло и трябва да му се въздейства като на такъв.  И науката отново започна да търси – този път не в лабораторията, а в природата. Започна да търси онова, които да действа благотворно върху целия организъм.

Виждайки, че само с отделни билкови “китки” нещата не се променят много, науката се насочи към издирване на оцелели непокътнати  органични  хранителни източници. И когато ги намери, се появи понятието “суперхрана”, което не е рекламен трик, а обозначава онази цялостна естествена храна и хранителни концентрати, които могат да запълнят липсващото звено.

Суперхраните включват набор от живи, чисти от пестициди, други химикали и хормони храни, които в пъти надвишават по хранителна стойност всички други познати. Съдържат не една или две полезни съставки, не дузина, а всичките необходими!!! Със своята суперконцентрация снабдяват тялото и ума с всички необходими вещества на много дълбоко ниво. Те позволяват по-ефективно хранене с по-малко количество храна.надпис

Суперхраните са едновременно храна и лечебно средство. Това, което очакваме от тях, е да зареждат организма с енергия, да пречистват от токсини, да повишават имунитета, да действат подмладяващо и да удължават живота. За да бъде класифицирана една храна като “супер”, тя трябва да съдържа в сравнително малък обем голямо количество хранителни вещества, да бъде естествена, а не преработена и да се усвоява лесно от организма. Това е причината суперхраните, всъщност, да не са кой знае колко много на брой! И копривата, въпреки многото си качества, изобщо не попада в този списък!

Органичните суперхрани са не само източник на основните хранителни вещества, които знаем от училище (белтък, мазнини, въглехидрати, минерали, витамини, вода). Те са резервоар на дузина и повече уникални свойства, от които се нуждаем всеки ден:  да, белтък, но балансиран; да, основни минерали и микроелементи, но в йонно състояние; да, нека има витамини,  но да има и храносмилателни ензими, полезни бактерии; незаменими мастни киселини, но никога транс мазнини, фитовещества – антиоксиданти, фитохормони, разтворими и неразтворими целулозни влакна. И нещо много важно – суперхраните винаги са алкални.

Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Докато при добавките нещата са съвсем различни.  След като знаем, че можем условно да ги разделим на продукти, естествено създадени от природата и на такива, които са изкуствено произведени от човека, трябва и да повторим – дори да са растителни извлеци, те рядко осигуряват на организма биологически активни компоненти. Най-важното – добавките НЕ СА УНИВЕРСАЛНИ!  Ще си позволя още един цитат от сайта на много, ама много известна фирма за разпространение на здравна култура от статията й за суперхраните: “Каквото и да става, запомнете това – много хубаво не е на хубаво. Не прекалявайте с големи количества храни, независимо дали са здравословни или не”. Русо, Русо, къде си?! Какво казваше за знанието?!

Е, уважаеми читателю, моля те – бъди информиран! Суперхраните могат да се добавят в менюто на всеки човек, независимо от възраст и здравословно състояние! Тук важи правилото: “Колкото повече, толкова по-добре” – няма прекаляване, няма предозиране, няма странични ефекти! И за това храната е “супер”!

Което не може винаги да се каже за хранителните добавки. Тъй като в по-голямата си час те се опират на билките, ще цитирам една поговорка – “За всяка болка – билка”. А с билки не се храним, а много внимаваме!

За разлика от хранителната добавка, суперхраната е комплексна – с ключовите си съставки клетъчната храна задейства метаболизма и има по-цялостен ефект върху целия организъм и неговите системи. Обикновено хранителните добавки са конкретно насочени към функциите на определени системи или процеси на очистване и хранене в тялото.

Като цяло и двете групи от липсващото звено – суперхрани и хранителни добавки – подобряват здравето чрез намаляване на токсичността, подсилват самооздравителния механизъм, действат благотворно върху работата на нервната, хромоналната и имунната система, а оттам върху жизнената енергия, ума, чувствата и духа ни.

АкваСорс е фирма, родена от “зелената вълна”, с мисия да дава на хората здраве, енергия и възможности. Приоритет в нейната листа са именно суперхраните – естествени, универсални, алкални, чисти и от най-добрия източник, чрез щадящо изсушаване – с напълно запазен потенциал.

 

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар