Какви фактори съдържа коластрата?

Коластра

Коластра

Наричат коластрата “природен антибиотик”, “имунитет на капсули”. Приемайки я, ние вкарваме в телата си готови помощници и си осигуряваме надеждна защита от болести и инфекции. Коластрата на всички бозайници е със сходен състав, но тази на кравата обаче е 20 пъти по-богата на имунни и антибактериални фактори в сравнение с тази на човека! Имуноглобулините неутрализират вирусите, бактериите  и токсините в храносмилателната система на бозайниците. Това са антителата, за които сме учили и за които сме чували, нашата “армия”, която ни пази от агресорите – бактерии или вируси.

Като суперхрана коластрата стои на върха на хранителната пирамида – толкова е пълноценна и концентрирана, че може да покрие напълно нуждите ни. Природата е заложила в нея всички имунни и хранителни фактори, създадени по пътя на еволюцията за оцеляване на новороденото.

Видовете имуноглобулини

Видовете имуноглобулини

Продължавайки с “армейската” терминология, ще добавя, че както в обществото си имаме родове войски – въздушни, сухопътни, морски и т.н., така и в тялото ни антителата са групирани. Бозайниците – и човекът –  имат пет типа имуноглобулини – IgG, IgA, IgD, IgE, IgM и коластрата от крави съдържа и петте вида. Но и това, както се казва, не е всичко – ако например при човека IgG в майчината коластра е 2%, в кравешката той е от 8 до 20%!!!

В здравия човек имуноглобулините са в строго определено количество. Увеличението им сигнализира, че има хроничен възпалителен процес – артрит, тумор… Намалението им подсказва, че организмът не може да се справя с нахлуването на болестотворните агенти отвън или че има условия да се активират вътрешни агенти, които иначе мирно си живеят у него (туберкулозни бацили, колибактерии…). Сега стана ли ясно колко важно е това качество на коластрата?

Коластрата съдържа:

готови антитела срещу 20-те най-разпространени болествоторни микроби, в това число Salmonella(салмонела), Streptococcus(стрептококи), Staphylococcus(стафилококи), Candida(кандида), Rotavirus(ротавирус), E.coli(ешерихия коли) и други.

цитокини – засилват имунната система като регулират силата и продължителността на имунната реакция. Предават информация от една имунна клетка на друга, увеличават активността на Т-лимфоцитите, стимулират производството на антитела, облекчават болката и възпалението, имат противотуморно действие;

лактоферин – това е натурален млечен гликопротеин, който подпомага имунната система и осигурява повишена защита срещу болестотворни микроорганизми;

интерлевкин 10 – това е много специфично вещество, което забавя възпалителните процеси;

пролипептид – хормон, богат на пролин, регулиращ функцията на тимусната жлеза;

олиго-полизахариди и гликоконюганти – това са захари, които се борят с патогенните бактерии и предпазват организма от тяхното проникване в стомашните стени;

Нека се защитим!

Нека се защитим!

Може и да знаеш друга храна, която ще ти даде такива съставки! Може дори да си мислиш, че не ти трябва такава храна! Не мога да променя мнението ти, драги читателю. Аз съм доволна от факта, че познавам и имам възможност да ползвам продукт от толкова висока за здравето ми класа. С това, всъщност, невероятните съставки на коластрата не свършват. Тя съдържа и още:

фактор на растеж на епителната тъкан /ЕGF/ – стимулира възстановяването на тъканите и зарастването на наранени и деформирани участъци на храносмилателния тракт. Обожавам да говоря за този фактор – сетете се КЪДЕ НЯМАТЕ епителна тъкан??

инсулин-подобен фактор на растежа /IGF-1/ – изключително отговорен при растежа на мускулните и костни клетки; Тук, направо сега, ми идва на ум за протеиновите … боклуци, които момчетата пият за мускули по залите… За тях – друг път! Обещавам!

трансформиращи фактори на растежа А & В /ТGF А & B/ – стимулиращ фактор, който е важен при възстановяванетои зарастването на наранените места;

хормон на растежа /GН/ – важен за нормалното израстване на човек и спомагащ за развиването на максимален генетичен потенциал. Ами-и, пак се сещам за залите…

Последните четири фактора са важни за израстването на индивида и неговото нормално развитите. Те забавят стареенето и запазват младостта на организма по-дълго. Както казва учителката ми по биология “когато ядеш коластра, клетките ти само казват: “Искаме още, за да имаме материал и да си се оправяме и без теб” :)))

В коластрата се съдържат витамини, важни за растежа ни – витамин A, витамин B1, B2, B5, В6, B9, B12, витамин C, витамин E; бета-каротин, ретиноева киселина, рибофлавин. Нека не забравяме – всичко е в усвоима форма!!!

Минералите са жизненоважни и, за жалост, в днешно време са дефицит и човек трудно си ги набавя от храната. Ето защо наличието на усвоими натрий, хром, цинк, магнезий, калций, желязо, фосфор, калий и то в достатъчни количества прави коластрата незаменима храна.

Коластрата от крави е истински дар от природата. Във всяка възраст човек има нужда да поддържа здрава имунната си система, за да я защити от болести и  преждевременно стареене. Коластрата не само подмладява клетките, но доказано помага за физическото и психическото здраве.

Поръчайте си и прочетете книгата “Коластрата – шедьовърът на майката Природа” от Ели Хорозова!

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар