Достатъчни ли са витамините в храната за децата ни?

Достатъчни ли са само плодовете и зеленчуците?

Достатъчни ли са само плодовете и зеленчуците?

След като прочетох информацията, скрита зад горе-долу същото заглавие в едно известно списание, открих, че всъщност става дума за реклама на химично създадени мултивитамини. Но в текста намерих пасажи, които са добър повод за размисъл. Всеки знае, че храната има незабавен и дълготраен ефект върху физическото и психичното здраве на човек. Все по-често научаваме за болни деца с дълбоки и продължителни нарушения на принципите на добро хранене още в първите години от живота им. Те са буквално “абонирани” към продължителни инфекциозни заболявания и интоксикации. Недоносените бебета, които са с недоразвита система на усвояването, транспорта и метаболизма на витамините и образуването на техните активни форми; нерационалнокърмените деца; нарушенията в КЛЕТЪЧНОТО хранене на бременните жени и майките кърмачки; широкото използване в храненето на децата на рафинирани продукти, които са лишени от струкороопределящи елементи; загубата на хранителни вещества при продължителното и неправилно хранене

Добре е да помним: храната изгражда всяка клетка!

и кулинарната обработка на храните; обездвижването, свързано със значително намаляване на енергийните нужди на децата – не мога да изброя всичко, но тези причини значително намаляват устойчивостта на децата към действието на инфекциозни и токсични фактори, физическа и умствена работоспособност, забавят времето за възстановяване при различни заболявания, включително и след тежки травми, изгаряния, следоперативни пациенти, способстват за обостряне на хроничните заболявания на горните дихателни пътища, стомашно-чревния тракт.

И затова – ето го материалът:

Децата се хранят масово с това!

Децата се хранят масово с това!

“Всеки родител има многобройни важни задачи, свързани с развитието на децата му. Една от най-трудните мисии е да осигурим на детето балансирана храна, която да му набавя ценни вещества, витамини и енергия за всекидневните занимания и игри.

Реплики от типа: “Хайде, хапни само морковчето, знаеш ли колко е вкусно?” или “Това парченце ябълка е специално за теб, ще те направи силен като Супермен” са от добре познатите хитрини, с които се опитваме да убедим детето да хапне нещо полезно. Понякога успяваме, друг път – не, но с децата никога не е лесно. Особено ако са от “злоядите” или държат на собственото си мнение винаги, когато става въпрос за хапване.
Какво казват специалистите?

Има драстичен спад на ценните витамини и минерали в плодовете и зеленчуците

Има драстичен спад на ценните витамини и минерали в плодовете и зеленчуците

Изследванията от последните години показват драстичен спад на ценните витамини и минерали, които би трябвало да се съдържат в плодовете и зеленчуците. Например количеството на витамин C e намаляло с над 80% при ягодите и повече от 60% при ябълките, калцият в броколите е спаднал със 70%. Според здравните експерти замърсяването на околната среда, обработването на почвите и земеделската продукция с химикали водят до сериозни последствия за състава на храната. Съхранението в хладилни помещения също има негативно отражение – един плод губи около 30% от съдържанието си на витамин C, когато престои 3 дни в хладилника. Съдържанието на витамини в плодовете и зеленчуците зависи от сезона, от почвата, от това дали са прясно откъснати или са пропътували километри. Парниковата продукция също е по-бедна на витамини и минерали от тази, отглеждана на слънце. Разбира се, пълноценното хранене и богатата на плодове и зеленчуци диета не трябва да се пренебрегват.”

И така нататък…

източник

Моят коментар:

Как се яде АФА ли? С ръце, естествено!

Как се яде АФА ли? С ръце, естествено!

“Зеленчуци, който не яде…” Да, това са думичките от известната ни песничка, но в тях има дълбок смисъл – АКО ядеш естествено расли храни, ще имаш “розови страни и никой няма да те победи”. А от последния абзац – заради който, всъщност, цитирам статията – излиза, че дори ядейки зеленчуци, шансът на детето ви да “порасте голямо” – разбирай “здраво”! – не е кой знае какъв,нали? И ще трябва нещо да се прави, да се ПОправи, да се ДОнаправи…

И се появявят добавки, поправки и хапченца, целящи да помогнат…е, пак не става! А може би е правилно все пак да се доверим на лабораторията, която милиони години е работила и е доказала своята ефективност? Нарича се “ПРИРОДА“? Ще ти споделя, драги ми читателю, една тайна – НИЩО, СЪЗДАДЕНО ПО ИЗКУСТВЕН НАЧИН, НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНИ ПО ЕФИКАСНОСТ С ПРИРОДТА!!! Ни-що! Колкото и реклами да ни облъчват, колкото и неграмотни да сме в здравно отношение, колкото и да се опитваме да “минем метъра” и да делегираме грижата за собственото си здраве на някой друг! Има силно старание да се повтори ябълката или чесъна по химичен начин, но НЕ СТАВА!

Така се събира най-балансираната клетъчна храна на Земята

Има една стара истина – след като е диворастящо, ядливо и е оцеляло, значи ни е полезно. На моя език на това определение отговарят само суперхранитеИ по-специално онази, която не се е променяла от 3,5 милиарда години! Най-добре балансираната и богата на микро- и макроелементи клетъчна храна в света. Съдържаща почти всички необходими за човешките клетки витамини и кофактори (А, С, всички витамини от групата В, фолиева киселина, витамин Е и др.)АФА. Да не забравя -В НУЖНОТО КОЛИЧЕСТВО! Една капсулка е “капка в морето”! Защото в днешно време ДОРИ здравословното хранене вече не е достатъчно.  И родители, които отричат това твърдение, само се правят на “интересни”.

Всеки здравомислещ родител е в състояние да контролира с какво се храни детето му – всичко друго е „измиване на ръце“ и оправдание за бездействие! Чиста илюзия е, че можем да храним децата с напълно чисти, натурални продукти. Просто защото такива няма дори в двора на баба, тъй като няма чиста почва, вода, въздух. За това – научете децата си да живеят здравословно сега, за да не боледуват после!

А по въпроса за вит С – ето тук има повече.

Е, а ти като родител в коя група си?

И накрая: “Зелени храни” не предлага методи за лечение. Предлага информация за превенция. Съдържанието на сайта е чисто информативно и по никакъв начин не заменя консултацията с лекар

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар