Да се погрижим за работниците в тялото си!

На практика, в тялото работят само ензимите!

На практика, в тялото работят само ензимите!

Ензимите са истинско чудо, внедрено в нашето тяло. На практика никой друг освен тези протеини в организма ни не работи – минерали, витамини, хормони, протеини разчитат на тях – именно ензимите ги правят ефективни и действени. Това, което работи в нашето тяло и прави живота възможен, са ТЯХНО ВЕЛИЧЕСТВО – ЕНЗИМИТЕ! Те са мерило за здравето ни, „работническата класа“, „бачкаторите“ в тялото ни.  Чудо са тези специални протеини, които улесняват протичането на всички биохимичните реакции в организма! Дишането, мигането, храненето, мисленето, зарастване на рани, дори убиването на нападатели – бактерии, вируси или ракови клетки – всичко се катализира от тях. Без тях не можем да съществуваме! Липсата им е основната причина за заболявания и влошаване на цялостното здравословно състояние. Ензимите са много избирателни, те вършат само една специфична дейност. Един ензим не може да свърши работата на друг, така че недостиг или липсата дори на един такъв „приятел“ може да има много сериозно влияние върху здравето.

Без ензими организмът ни не работи качествено!

Без ензими организмът ни не работи качествено

Можем да обновим жизнените си запаси чрез тях и е толкова просто и достъпно да го направим! За да избегнем, или поне – намалим – процесите, заради които една много известна телевизионна представителка на медицината казва: „колкото и страшно да звучи, смъртта ни дебне от червата“!

За мен това е изключително важна съставка от ежедневната ми подкрепа на тялото, т.е. – аз ги взимам ВСЕКИ ДЕН. Ето тук и тук съм писала специално за ензимите, но нека повторим – големите групи ензими са три: храносмилателни и метаболитни (които нашето тяло само произвежда) и хранителни (постъпващи с храната). А сега ще си позволя да допълня – всъщност – да доповторя:) – написаното от мен по темата с още текст – източник

Ако човек взима ензими винаги преди хранене, ще бъде в много добро здраве и пълен с енергия, в добра физическа форма, ще се чувства по-леко след хранене и умствените му процеси ще бъдат по-плодотворни. Това е так, защото ензимите отговарят за всяка реакция в нашия организъм и всеки момент в тялото ни работят милиони ензими. Ако ги няма, въглехидратите вкисват, протеините гният, а мазнините гранясват. Храним се поне 2-3 пъти на ден – това са над 1000 хранения на година!!!

Това ще помогне ли на клетките ти?

Това ще помогне ли на клетките ти?

Вкарваме все по-мъртви и все по-преработени храни. Но ензими не си внасяме! Тялото ни старее и боледува като отплата за изчерпването на вродения ни ензимен запас, който не подновяваме. От този ни запас до голяма степен зависи и генетичният потенциал на всеки човек – според някои лекари, генетичните болести са свързани именно с качеството на ензимния запас, който наследяваме от своите родители. Здравето и младостта ни зависят него – колкото повече внасяме ензими с храната си, толкова по-дълго време ще бъдем здрави и млади. Освен това, грижейки се за ензимния си запас, ние осигуряваме добър такъв и за своето поколение. Това ще определи неговата жизнеспособност и оползотворяването на генетичния му потенциал.

Съвременната храна е не просто бедна, тя е почти лишена от ензими. И я доубиваме докато я готвим – ензимите умират при температура над 48градуса. И тъй като не внасяме ензими с храната си, нашето тяло трябва само да си произведе – от стените на стомаха, панкреаса, черния дроб и някои други органи – работници, които да му “обработят” материала, т.е . погълнатото!!! И когато храносмилателните ензими не достигат, тогава в разграждането се включват и метаболитните.

Храносмилането има нужда от работници!

Храносмилането има нужда от работници!

Които отговарят за всички други процеси, без храносмилане!. И така – органите са заети да се трудят над онова, с което сме се наяли, за друго, освен храносмилане, сила и вътък няма…Така страда имунната ни система, намалява енергията ни за движение, отслабва паметта, бавно се възстановяваме от травми, защото всички тези процеси се катализират от ензими, а ние сме ги заели с храносмилането! Това е така, защото тялото ни има способността да си изработва от едни, налични в момента ензими, други, необходими за нуждите за момента на тялото. А тялото винаги поставя на първо място храносмилането! Защото именно след храносмилането можем да си доставим храна и енергия за мозъка и за всички органи, за да могат те да си вършат добре работата.

Лошото храносмилане води до лошо усвояване на хранителните вещества

Лошото храносмилане води до лошо усвояване на хранителните вещества

Лошото храносмилане води до изчерпване на ензимния запас и до лошо усвояване на хранителните вещества, клетките гладуват, генерира се стрес, натрупват се токсини и всичко това все повече се задълбочава. Нeсмлените хранителни остатъци са източник на вторични процеси като гниене и предпоставка за развитие на лошите (болестотворни) бактерии. Това води до лош дъх, до лош сън, до отслабване на имунитета и редица хронични болести.
Вълшебни, наистина вълшебни са тези белтъчета!

Внасянето на ензими с храната в големи количества обръща процесите в наша полза. Храносмилането се подобрява, отделянето на токсини – също. Имунната система укрепва, от 7 до 13 пъти се увеличават в кръвта ни имунокомпетентните клетки/фагоцити и Т-лимфоцити/, а когато те са активни, изяждат и обезвреждат всички ракови клетки, бактерии и вируси. Освен това органите черен дроб, бъбреци, панкреас и други, се хранят пълноценно и не са така натоварени, което им дава възможност да се възстановят и излекуват. Алкохолът и лекарствата инхибират/подтискат, задържат/ действието на ензимите, а минералите и витамините ги активират. Освен това на тях им трябва алкална среда, за да действат, а тя се поддържа от полезната микрофлора на червата (бифидус и ацидофилус комплексите).

Изборът е наш!

Изборът е наш!

Сега да спомена нещо за разликата между растителни и животински ензими. Животинските като правило, са ензими, извлечени от жлезите на едър рогат добитък. Тези препарати(!!!) миришат и не могат да се ръсят на храната (това е важно за хора с проблемна жлъчка и автоимунни заболявания). Животинските ензими изискват киселинност, нехарактерна за нашия храносмилателен тракт и за това са със слаба активност в червата ни. И още – приемайки тях, организмът ни спира да си произвежда собствени ензими и “чака на готово”. Отделен е въпросът, че днес животните се хранят с хормони и приемат антибиотици, изпадат под стрес пред смъртта и отделят токсини в тялото си, които преминават и в добитите от тях ензими.

Растителните ензими са по-добри, поръсени върху храната, те започват да я обработват още преди да я поемем и облекчават много храносмилателният процес! За да сработят пълноценно ензимите е много важно да присъстват минералите – понякога по два на ензим!, затова нека ензимите да са обогатени с водорасли АФА, които са най-добрият източник на минерали в органично състояние в природата. Освен това на ензимите им трябва алкална среда, за да работят ефективно, а най-добрата алкална храна на света са отново водораслите АФА! Както се казва: “неочаквано добра комбинация”!

0128hea_7И още нещо: полезните бактерии, живеещи в червата, също произвеждат ензими и витамини, които ползваме наготово, но само в алкална среда, и пак стигаме до водораслите АФА…Решете сами кое е най-важно за вас!
Ензимологията като наука тепърва ще процъфтява, но нали знаете, че между сухото гори и суровото. Внимавайте от коя компания купувате ензими и добавки! Изберете растителни ензими за всички видове храни – протеини, мазнини и въглехидрати, млечна захар и млечни протеини. Освен това нека допълнително са обогатени с комплекс протеолитични ензими – бромелаин от ананас и папаин от папая. Те предотвратяват гниенето на белтъците в храносмилателния тракт и ни предпазват от рак и много други страшни болести, предизвикани от липса на ензими, разграждащи протеините/ в храната ни днес има предимно протеини/. Ензимите се нуждаят от минерали в органична форма за пълноценната си непрекъсната работа, а на нашата Земя най-богати на това са водораслите АФА.

И накрая: “Зелени храни” не предлага методи за лечение. Предлага информация за превенция. Съдържанието на сайта е чисто информативно и по никакъв начин не заменя консултацията с лекар

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар