Болестта се крие в червата

Избирай умно!

Здравето ни е избор. И ние правим този избор всеки ден – с храната, която допускаме до тялото си, с мислите, които допускаме до съзнанието си. Живеем във време, в което въпреки напредъка на медицината, науката и технологиите, сме все по-болни и отглеждаме все по-болни деца. Според Световната здравна организация процентът на незаразните болести като астма, алергии, затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и т.н. е нараснал със 17% за последното десетилетие. Според прогнозите на Световния икономически форум и харвардското Училище за обществено здраве разходите за лечение на такива заболявания до 2030 г. ще банкрутират световната здравна система. За безпрецедентния растеж на незаразните болести има различни хипотези като някои от тях включват живота в токсичната градска среда, бедната на хранителни вещества индустриално произведена храна и заседналия начин на живот. Но дали това е всичко или има и друга, по-сериозна причина за влошеното здраве на деца и възрастни днес? Статията по-долу, е отговорът на нутрициониста Маги Пашова. Предлагам ти, драги ми читателю, да я прочетеш и да обмислиш прочетеното. Защото накрая ще намериш и моя отговор, потвърждаващ мнението й, НО с продуктите на фирмата, с която работя над 20 години!!!

източник

Коренът на всяка болест е лошото хранене

Къде е коренът на съвременните болести?

В началото на 20-ти век руският учен д-р Иля Мечников популяризира теорията, че болестите започват в храносмилателния тракт с дисбаланса на чревните бактерии. За да обясни този дисбаланс той създава термина “чревна дисбиоза”, комбинирайки думите “дис”(отрицание) и “симбиоза”(живот във взаимна хармония). Д-р Мечников фокусира работата си върху полезните свойства на пробиотиците за имунната система и печели Нобелова награда за труда си. Проучванията му доказват, че лактобацилите могат да отстранят болестотворни организми и да премахнат токсините, причинени от тях.

Коренът на всяка болест е лошото хранене.

Научните разработки от последните години, свързани с разкодирането на човешкия микробиом, потвърждават откритията на д-р Мечников и безусловно доказват, че храносмилателният ни тракт е една перфектна еко-система, в която милиони бактерии живеят в перфектна симбиоза. В действителност нашето тяло е хабитат на трилиони бактерии, които превишават броя на човешките ни клетки в съотношение 1:10.

Има само два вида полезни бактерии

Тези бактерии имат изключителна роля за нашето здраве, защото са ключова част от храносмилането и имунната ни система.

За жалост тази еко-система е много уязвима и може лесно да бъде разрушена от фактори като индустриална храна, замърсени въздух и вода, агресивни медикаменти, токсична козметика и битова химия, стрес. Всичко това води до нарушения в баланса на екосистемата и до изчезване на цели щамове полезни бактерии.

При настъпилата чревна дисбиоза се увеличава популацията на патогенни бактерии в червата. Размножавайки се, те отделят токсини, които дразнят чревната лигавица, нарушават целостта й и могат да причинят редица здравословни проблеми.

Списъкът от болести, предизвикани от нарушена чревна флора е дълъг, но най-разпространени сред тях са:

възпалено течащо черво
хранителни алергии
синдром на раздразненото черво
запек
диария
екзема
понижена имунна система и чести боледувания
затруднена концетрация
дефицит на вниманието
хиперактивност
аутизъм и други.

Лошото храносмилане води до лошо усвояване на хранителните вещества

Чревната дисбиоза и нарушената цялост на чревната лигавица за в основата на всички автоимунни заболявания включително Хашимото, Базедова болест, множествена склероза, артрит, язвен колит, болестта на Крон и други, които вече засягат дори деца!
Как се формира чревната флора?

Формирането на стабилна и устойчива флора започва още преди раждането. Здравословното състояние на двамата родители в момента на зачеване, храненето на майката по време на бременността, начинът на раждане, контактът кожа до кожа, наличието на кърмене и правилното провеждане на захранването са от ключово значение за здравето не само в детска възраст, но и през целия ни живот.

Биогенните суперхрани са носители на чиста енергия

Естествено продължение на този процес е изграждането на меню, в което захарта, простите въглехидрати и транс-мазнините са сведени до минимум за сметка на изобилието от пресни и сезонни зеленчуци и плодове, полезни мазнини и пълноценни протеини, поднесени под формата на чисто отгледана и домашно приготвена храна.

Послепис:

Това е. Ако си дочел до тук, отговори си, драги ми читателю,  на следния въпрос: ще бъде ли добре за теб, ако си помагаш на здравето с най-добрите натурални храни? Наричат ги “суперхрани” и да, това не е рекламен трик! АквасСорс е със сертификат на Европейската агенция по храните и с правото да нарича продуктите си “суперхрани”!!!!

Както обещах – повече за пробиотиците – тук, тук, тук и тук. За храненето – тук, тук и тук. За това, с какво храним децата си – тук, тук и тук. Накратко – храни се, драги ми читателю, със суперхрани – те ще ти запълнят “липсващото звено”, ще прочистят и заредят клетките на тялото ти!!!

И накрая: “Зелени храни” не предлага методи за лечение. Предлага информация за превенция. Съдържанието на сайта е чисто информативно и по никакъв начин не заменя консултацията с лекар.

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар