Боледуваме, защото мислим и действаме егоистично

Както има "едно здраве", така има и "една болест"

Както има “едно здраве”, така има и “една болест”

В статията, на която попаднах,  е засегната много интересна гледна точка за съществуването на болестта. Знаем, че “болест” е състояние на организма, предизвикано от действието на прекомерно силни или необичайни дразнители, протичащо при понижено качество и ефективност на жизнените процеси…Представлява дълбоко и трайно отклонение от нормалната жизнена дейност на организма, съпроводено със структурни и функционални изменения в него“. Заради това считам, че имаме само две състояния – “здраве” и “болест”. А в края пък ще споделя опита на един невролог и се надявам, драги ми читателю, да видиш връзката на казаното от автора и обяснението на специалиста защо е важно всекидневното използване на най-добрата суперхрана на планетата ни – АФА. И, всъщност, това, че второто ни състояние е раздробено от съвременната медицина и са му сложени множество етикети, е само подробност! Ето и самата статия:

Ние сме болни

Човечеството все повече боледува!

Човечеството все повече боледува!

“Инфекциозните болести се разпространяват по цялото земно кълбо все по-бързо и лечението им става все по-трудно. От 70-те години насам, новите заболявания се появяват с безпрецедентна честота… Днес съществуват повече от 40 вида болести, които не са били известни преди 25 години”. Световна здравна организация

Историческите факти свидетелстват за това, че човечеството боледува толкова време, колкото съществува и воюва с болестите толкова време, колкото боледува. Всъщност, свикнали сме да воюваме: ту един с друг, ту с глада, ту със стихиите, но войната срещу болестите е поставена на особено място. За цялата история на човечеството всички войни и стихийни бедствия не са отнесли толкова животи, колкото болестите и епидемиите, нееднократно заплашвали човечеството с пълно унищожение.

За разлика от природните катаклизми, да се съпротивлява на които човекът нямал нито сили, нито възможности, болестите са се държали малко по-различно – с тях можело да се воюва и често да бъдат побеждавани. И затова, напълно естествено било появяването на целители, а след това на лекари, които застанали между нас и болестите. Отначало методиката за възстановяване на здравето била проста и близка до природата, но с напредъка на медицината като наука, човечеството обявило на болестите истинска война и намесата в организма придобила тотален характер.

Под въздействието на антибиотиците, мутирали грипните вируси!

Под въздействието на антибиотиците, мутирали грипните вируси!

Към средата на ХХ век медицината отбелязала подем и обещала да ни избави от множество болести, а откриването на антибиотиците направило тази мечта толкова реална, че се предполагало въплътяването и да стане за няколко години. Еуфорията продължила не особено дълго. Времето много бързо донесло отначало съмнения, след това и разочарования – оказало се, че вирусите имат защитен механизъм, който преподнесъл на учените неприятен сюрприз. Така например, под въздействието на антибиотиците, мутирали грипните вируси, които станали по-малко уязвими и по-смъртоносни. Последвалата борба с мутантите пораждала нови пълчища още по-агресивни наследници. Новите видове вируси нямали край, а проблемът нямал решение.

А вече абсолютно пълна подигравка с усилията на медиците станало откритието, че в следствие на мутацията вирусите се „научили” за много кратко време да се пренастройват към новото лекарство. По този начин, антибиотикът, въведен в тялото на болния, ставал не отрова, а храна за новото поколение вируси. Претърпявайки поражение на фронта на инфекциозните болести, ние откриваме, че също толково зле стоят нещата с наследствените, раковите, сърдечно-съдовите и прочие „болести на века”. Тази статистика може да означава само едно – ние сме обречени да боледуваме. Тогава защо боледуваме?

Природата има особени сметки за уреждане с човека

Природата има особени сметки за уреждане с човека

Свойството на човека да боледува и възбудителите на болестите са създадени от природата и еднакво грижливо се пазят от нейните закони. Затова всеки наш опит да унищожим възбудителите на заболяванията или да променим техните свойства, за да подобрим наследствеността, се натъква на все по-нарастваща съпротива от страна на природата и неизбежно ни довежда до неуспех.

Природата има особени сметки за уреждане с човека. Природата воюва с нас постоянно, използвайки като оръжие не само болестите, но също екологията и икономиката; тя ни сблъсква в непрестанни войни един срещу друг.

Защо отношението на природата е толкова враждебно към нас – може би ние не й съответстваме в нещо?

Цялата природа е създадена и съществува по законите на отдаването. Това означава, че всеки елемент, всяко творение на природата взема само това, което му е необходимо за да съществува, но в същото време храни другите части на природата. Това е подобно на единен организъм, където всеки орган и всяка клетка взаимодействат помежду си, обменяйки хранителни вещества и информация в пълно съответствие със законите, според които този организъм е създаден и съществува.

На човека, за разлика от останалите части на природата, е дадена особена сила, позволяваща му да се вижда като “главен” в царството на природата – това е силата на нашия егоизъм. Нашият егоизъм ни кара да усещаме, че всичко е създадено и съществува единствено за удовлетворяването на ежеминутните ни ненаситни желания.

Заети да тичаме след наслажденията, ние изведнъж откриваме усилващата се съпротива

Заети да тичаме след наслажденията, ние изведнъж откриваме усилващата се съпротива

Заети да тичаме след наслажденията, ние изведнъж откриваме усилващата се съпротива от страна на природата и виждаме, че всичките ни усилия да победим болестите, да предотвратим войните, да направим живота си по-комфортен и спокоен, са обречени на провал.

Всичките ни войни против природата никога няма да донесат очакваните плодове по една единствена причина: ние не разбираме, че силите на природата противостоят не на нашите действия насочени към нея, а на нашите мисли и желания, които насочваме един към друг. Защото само на нивото на човешките взаимоотношения се проявява максималната сила на нашия егоизъм. Завист, желание да властваме над себеподобните си, ненавист – тези чувства са източници на мисли, които притежават истинска разрушителна сила по отношение на природата….Значи ли, че ако започнем незабавно своето “поправяне”, ударите, които ни изпраща природата, ще отслабнат и постепенно ще спрат. Ние ще станем такива, каквито изначално трябва да бъдем – най-важната част в общия организъм на природата. Тогава силите, които природата използва срещу нас, ще се обърнат в сили на подкрепа и защита”.

Край. А сега – една любопитна графика:

аа

Моят коментар: Дали човечеството ще стане по-добро е въпрос, на който надали някой има правилен отговор. “Хем ни се иска, хем не ни стиска”, както казва народната поговорка. Има, обаче, паралел между това, което става с нас и това, с което можем да си помогнем. Ето мнението на д-р Ю. Данаилова: “АкваСорс алги (АФА) подобряват отделянето на онези невротрансмитери – допамин, серотонин, мелатонин, ендорфини, окситоцини – които отговарят за положителното въздействие върху индивида! Ето защо са част от моето всекидневно меню както и на моето семейство. Ето защо ги използвам толкова много и в неврологичната си практика!” А, сега, драги ми читателю, се вгледай в горната графика, прецени и направи своя извод. Дали би било добре ако всекидневно приемаме храна, чийто краен резултат върху нас е толкова положителен? И дали това не е допълнителен начин да избегнем причините, поради които човечеството боледува? Подарък от самата Природа!

И накрая: “Зелени храни” не предлага методи за лечение. Предлага информация за превенция. Съдържанието на сайта е чисто информативно и по никакъв начин не заменя консултацията с лекар

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар