Алфалфата – великата целителка

ЛюцернатаЗаради интереса към материала “Откъс от писмото на един биолог” ще обърна внимание, драги ми читателю, на третата съставка в продукта “Зелена енергия” – люцерната, по-точно – на алфалфата. И досега у нас ползите от това растение са познати единствено като фураж за домашни животни. През последните трийсетина години, обаче, все по-често то започва да се открива по щандовете на магазините за здравословни храни, а АкваСорс го използва над 25 години като основна съставка за най-продавания си продукт – “Зелена енергия”. Люцерната е многогодишно растение от семейство “бобови”, култивирано почти навсякъде по света. Отглеждането му за фураж датира още от древността. Името “алфалфа” е испанското съкращение на арабското al-fac-facah, което означава “баща на всички храни”.

Шампион е по съдържание на минерали

Шампион е по съдържание на минерали

Растението носи това име поради изявеното си укрепващо и лечебно действие. Признато е открай време като най-питателната храна сред висшите растения. Шампион е по съдържание на минерали, протеини и хлорофил (отстъпва само на микроводораслите).  Като храна или добавка учените и изследователите вече считат люцерната за едно от най-богатите на микронутриенти растение – богато на протеин, на хлорофил, витамини и минерали. Подобрява естрогенния баланс, храносмилането, понижава кръвното налягане и холестерола. Спомага за облекчаване симптомите на ПМС. Изявен диуретик. В съдържанието си включва витамините А, С, Е, К, фолати, калций, магнезий, силиций, калий, фосфор, желязо, цинк, хром, а също и 14 аминокиселини.

Люцерната има много добро съотношение на есенциални мастни киселини, по-специално от групата на Омегите. В грам алфалфа има омега 3 – 175 мг, омега 6 – 234 мг. Тук е добре да преповторя, драги ми читателю, че когато говорим за омега-3 от растителен произход, имаме предвид съдържанието на ALA, а не на DHA, тъй като те не се намират в растителния свят на сушата, но пък АкваСорс разполага с изключителния продукт “Течно злато“, в който…прочети си, драги ми читателю сам!).

Опитите показват, че консумацията на люцерна понижава нивата на LDL-холестерола, който се свързва с появата на атеросклероза, и понижава кръвната захар. Смята се, че има потенциала да регулира работата на щитовидната жлеза.

Естрогенното доминиране

Естрогенното доминиране

Люцерната съдържа изофлавони, които се свързват с естрогеновите рецептори в тялото. Принципът им на свързване е като “ключ в ключалка”. Ако нивата на естроген са ниски, то “ключалките” са празни. Тогава фитоестрогена куместрол в люцерната, който наподобява естрогеновите “ключове”, образно “заема” празната ключалка и така подобрява естрогеновата активност. Макар и сходни с женския полов хормон в тялото, тези фитоестрогени съвсем не са толкова силни по своето действие и ако имаме завишена естрогенова активност – а ние сме потопени в естрогенов бульон!!!изофлавоните заемат мястото на естрогена и понижават неговата активност. Този механизъм спомага за цялостно регулиране на нивата на хормоните. Наличието му прави алфалфата много подходяща за храна на жените в менопауза.

Благодарение на състава си това растение е с изключително широк спектър на действие. То стимулира апетита и същевременно с това доставя на организма необходимата гама от витамини, минерали и протеини. Алфалфа е с изключително високо съдържание на усвоимо желязо, което означава, че е дар за кръвотворенето. Има благоприятно влияние върху състоянието на сърдечно-съдовата и костната системи. Може успешно да се използва в случаи на остри и хронични заболявания на гастроинтестиналния тракт – газове, язвена болест и безапетитие – това се дължи на високото съдържание на витамин U, подобно на суровата зелка и нейния сок, който често се използва в терапията на пептичните язви (те могат да се образуват в стомаха, червата, хранопровода, където лигавицата губи своята защита срещу корозивното действие на солната киселина и се развиват рани).

Киселинно или алкално хранене?

Киселинно или алкално хранене?

Алкализиращия ефект на люцерната се допълва и от активните антимикотични (антигъбични) агенти, с което се подпомага действието на бактерията Ацидофилус” – втората от общо ДВЕТЕ полезни бактерии в организма ни, наречени “пробиотици”! Именно доброто количество от тази бактерия спомага за абсорбцията и асимилацията на въглехидрати, белтъчини, калций, желязо и други олигоелементи от храната. Присъствието й в менюто – особено на възрастните хора и децата – спомага за укрепването на имунната система, увеличава физическата сила и жизнеността, благоприятно повлиява на безсънието и забавя процесите на стареене. Алфалфата е добър лаксатив, природен диуретик и средство за намаляване на температурата.

“Това, което е полезно за домашните ти животни, е полезно и за теб”, считали в Древен Китай и младите растения на алфалфата влезли в традиционната китайска кухня като стимулант за добър апетит и помощ при язва на стомаха или дванадесетопръстника. В древна Индия лечителите-аюрведисти също използвали възможностите на растението при язвена болест, но и го препоръчвали за облекчаване на болките в ставите и различни отоци. Арабите и до днес използват алфалфата в кухнята си.

Най-питателната храна сред висшите растения

Най-питателната храна сред висшите растения

Любопитно е, че люцерната е растение, което на практика не предизвиква ерозия и заради това се засажда на ротационен принцип със зърнени култури – за да се запази здравето на почвата! И още – при отглеждането на люцерна не е необходима употребата на каквито и да е пестициди! “Найс, а?”, както се казва в един култов български филм.

И това поредно “чудо” на природата е в необходимото дневно количество само в 3 капсули от удивителния продукт на АкваСорс “Зелена енергия”, пред който един биолог, както споменах в началото, застава на колене!

Защото – повтарям, потретям и няма как да не твърдя – биогенните храни не са много, но съвременния човек без тях много трудно ще се справи! Ако иска качествен живот, разбира се, защото това е само въпрос на избор!

И накрая: “Зелени храни” не предлага методи за лечение. Предлага информация за превенция. Съдържанието на сайта е чисто информативно и по никакъв начин не заменя консултацията с лекар

Харесайте ни във фейсбук

You can leave a response, or trackback from your own site.

Напишете коментар